Her yıl emekli maaşlarına belirli oranda artış uygulanırken, 2021 yılına yönelik çalışmalar da başladı. Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan emekliye ayrılan ve emekli maaşı alan tüm vatandaşları yakından ilgilendiren bu durum, her gün yeni gelişmeler ile birlikte gündeme gelmeye devam ediyor.

Merkez Bankası indirimi dikkat çekti

Merkez Bankası tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamalarda enflasyon oranı beklentisi net bir şekilde belirtilmişti. Bu açıklamaya göre eğer herhangi bir değişiklik olmaz ise emekli maaşlarına yapılacak olan artış 317 TL olarak belirlenecek. Bu açıdan emekli maaşı alan vatandaşlar için ciddi bir yükseliş yaşanmış olacak.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası enflasyon için yüzde 10.87 seviyesinde yüksek bir oran belirlediği gibi bu oranın yıl sonuna doğru geri çekilmesi söz konusu. Özellikle maaş artışlarında çok etkili olan enflasyon oranında, 2020 yılının son 6 ayındaki enflasyon rakamları fazla olacak. Maaşları doğrudan etkileyecek olan bu oran, ne kadar yüksek olursa emekli maaşlarına yapılacak olan artış o kadar yüksek olacak.

Memur emeklilerine artış ne kadar olacak?

Memur emeklilerinde ise SSK ve Bağ-Kur emeklilerinden farklı olmak üzere yüzde 4 oranında artış yaşanacak. Ancak yüzde 4’lük anlaşma doğrultusunda daha yüksek bir enflasyon oranına ulaşılırsa yüzde 4 üzerinden ek bir ödeme yapılacak.

Maaşlara yapılacak olan artış üstelik tek artış olmayacak. Aile ve çocuk yardımı alan vatandaşlara yönelik de yine bu alanlar da yükseliş yaşanacak. Öyle ki eş yardımı olarak adlandırılan ödeme 364 lira 40 kuruş, çocuk yardımı ise 6 yaşa kadar 80 lira 16 kuruş, 6 yaş üstü için 40 lira 8 kuruş olacak.