SGK Gözlük Hakkı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Gözlük hakkı sorgulamak için vatandaşların Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğüne gitmesine gerek kalmadan online sorgulama ya da mesaj yöntemi ile gözlük haklarını sorgulayarak bilgi edinebilirler.

SGK gözlük hakkı sorgulama işlemi 2 çeşittir.

  1. E-Devlet,
  2. SMS,

Gözlük hakkınız hakkında bilgi almak istiyorsanız E-Devlete giriş yaptıktan sonra  https://www.turkiye.gov.tr/sgk-optik-cihaz-sorgula adresine girerek sorgulama işlemini sağlayabilirsiniz. Ayrıca cep telefonunuzun SMS kısmından CERCEVE yazıp boşluk bırakıp, T.C kimlik numaranızı yazıp boşluk bırakıp, Aile Sıra Numaranızı yazıp 5502’ ye gönderebilirsiniz. Bir diğer gözlük hakkı sorgulama yöntemi de CAM yazıp boşluk bırakın, T.C kimlik numaranızı yazıp boşluk bırakın, Aile Sıra Numaranızı yazıp 5502’ ye gönderin. SGK gözlük sorgulama için 2 yöntemden birini yaparak sorgunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

E-Devlet üzerinden gözlük sorgulama hakkını bulunan kişilerin karşısına;

  • Uzak çerçeve,
  • Yakın çerçeve,
  • Uzak sol cam,
  • Uzak sağ cam,
  • Yakın sol cam,
  • Yakın sağ cam,

şeklinde kişinin hakları görüntülenebilir. Sayfanın yazdır kısmına tıklayarak çıktısını alabilirsiniz. Bu doğrultuda bulunan gözlük hakkınızı kullanabilirsiniz.

Sigortalı bir işte çalışan kişiden kesilen sigorta primleri ile hem kendisi hem de ailesi sağlık hizmetinden faydalanabilir. İlaç, ameliyat ve muayene gibi çeşitli sağlık hizmetini kapsayan primler ile kişinin optik malzeme hakkı da bulunuyor. Ancak belirli şartlar doğrultusunda bedeli SGK tarafından karşılanır. Bu şartlar;

  1. Normal,
  2. Nitelikli,

Optik malzemeler normal ve nitelikli olarak sınıflandırılıyor. SGK gözlük modelleri normal malzemelerden yapılıyor. Genellikle 3 yılda 1 kere olmak üzere vatandaşlara gözlük camı ve gözlük çerçevesi hakkı tanınıyor. Ancak bu durum dışında bazı istisnai durumlar da olabiliyor.

  • 19 yaşından gün almayan ve 18 yaşını doldurmuş kişiler meydana gelen değişimleri ile sağlık kurulu tarafından aldıkları rapor doğrultusunda değişim hakkına sahip olabiliyor.
  • Görme probleminde meydana gelen 0,5 diyoptrilik fazla olduğu taktirde gözlük camında yenileme yapılıyor.