Cenaze yardım parası almak isteyen kişinin gerekli şartları sağlıyor olması gerekmektedir. Bu imkan sadece ölü yakınına verilmektedir. Öncelikle bu para yardımı ölünün eşine yapılmaktadır. Ancak eşi yok çocukları var ise bu imkandan çocukları faydalanabilir. Aynı zamanda çocukları da yok ise ölen kişinin anne veya babasına bu imkan tanınmaktadır. 2020 TÜFE oranlarına göre bu yardım 801 TL' dir.

Cenaze yardım parası için ölüm tarihinden en geç 5 yıl içerisinde imkandan faydalanmak isteyen eş, çocuk, anne veya baba başvuru yapmalıdır. Eğer 5 yıl geçmiş ve bu imkândan faydalanmamışsanız ne yazık ki bu haktan vazgeçtiğiniz kayıtlara alınıyor. Cenaze yardım parası için SGK il müdürlüğüne başvuru yaparak dilekçe vermeniz gerekmektedir. Aynı zamanda SGK' nın başvuru koşullarını taşıyor olmalısınız.

Cenaze Yardımından Nasıl Faydalanabilirim?

Öncelikle bu imkândan faydalanmak isteyen 1.derece aile yakınları 5 yıl dolmadan SGK' ya başvuru yapmalıdır. Bu yardımdan faydalanmak için dilekçe ile başvuru yapmanız şarttır. Ayrıca ödemelerini almayı unutan kişiler 5 yıl içerisinde ödemesini istediği zaman alabilir. SGK' ya vereceğiniz dilekçe ile 2020 Cenaze Yardım Parası 801 TL olarak belirlenmiştir. 2019 yılında bu imkandan faydalanan kişiler 716 TL ödeme almıştı. Dilekçe ile yapılan başvuru sonucu kısa sürede açıklanarak ödemeniz yapılacaktır. Aynı zamanda başvuru için gerekli şartları sağlıyor olmanız gerekmektedir. Bu şartlar;

  • Meslek hastalığı veya sigortalı bir işte çalışırken vefat etmesi durumunda,
  • Malullük, yaşlılık veya iş görememe raporu olan kişilerin vefat etmesi durumunda,
  • Vefat eden kişinin en az 360 gün yaşlılık ya da ölüm sigortası bildiren sigortalı bir şekilde vefat etmesi durumunda,

Yukarıda yer alan şartları sağlayan kişiler vefat eden yakını üzerinden Cenaze Yardım Parası alabilir.