Kısa çalışma ödeneğinin uzatılması için işveren ile işçi sendikası konfederasyonları ortaklaşa bir çağrı'da bulundu. İşte detaylar

Pandemi olarak ilan edilen koranavirüsün başlamasının ardından  ekonomi ve iş dünyasından temsilciler ile birlikte yapılan toplantı sonrasında Başkan Erdoğan ilk ulusa sesleniş konuşması yapmıştı. Pandemi nedeni ile kısa çalışma ödeneğinin devreye alındığını müjdelemişti. Koronavirüs vakalarının ülke genelinde çoğu yerde birçok sektördeki işlerin yavaşlamasına hatta bazı sektörün tamamen durmasına neden oldu. Faaliyetlerine ara veren işletmeler ile çalışanların devlet desteği verilmesi çalışanlar tarafından çokça memnuniyet ile karşılandı. Fakat kısa çalışma ödeneğinin süresi 3 ay süre olması ardından Haziran ayından sonra yeniden süre uzatması için mevzuat değişiklikleri gerçekleştirildi.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ UZATILACAK MI?

İşçi sendikaları ile işveren sendikalarından personel istihdamı, KÇÖ için bir çağrı geldi. Geçtiğimiz gün yapılan bir açıklama ekonomi piyasası tarafından önemli takip edildi. Bu kapsamda işveren sendikaları ile İşçi Sendikaları tarafından kısa çalışma ödeneğinin 2020 yılında sonuna kadar uzatılması taleb ediliyor. TİSK, Hak-İş ve Türk-İş sendikaları tarafından ortaklaşa yapılan kararda normalleşme süreci için ilave destek verilmesi talep edildi bu taleplerinden bazıları şu şekildedir.

YENİ DESTEKLER VE EK ÖDEMELER OLACAK MI?

Çalışanlara yapılan ödemeler için vergi muafiyetinin sağlanması. Bazı yerlerde kısa çalışma ödeneğine başvurularında çalışan ile işveren nedenini kusurlardan dolayı fazla yapılan ödemeler ve bu ödemelerden geri iadesi için çalışanların ve işverenlerin mağdur edilmemesi. Normalleşme sürecinde istihdamın korunması için işletmelerin ilave teşviklerde desteklemesi istenildi. Kısa çalışma desteğinde ise 2020 yılının sonuna kadar faaliyet alanı ayırt edilmeksizin uzatılması. Kısa çalışma ödeneğinden daha önce sistem dışı kalanlarında yararlanabilmeleri sağlaması. Çalışan ücreti ile kısa çalışma ödeneği arasındaki farkın herhangi bir teşvik mekanizması oluşturularak işveren tarafından ödenmesi için bir destek verilmesi sendika konfederasyonlarının talepleri olacak açıklandı.

İŞİN OLSA