Patates ile Kuru Soğan ihracatı yapan işletmelere, firmalara önemli bir müjdeli haber geldi. Resmi Gazete'nin 19 Temmuz 2020 tarihli kararında Ticaret Bakanlığının özel izniyle ihracatı gerçekleştirilen ürünlere ilişkin bir değişiklik açıklandı.

7 Ocak 2020 tarihinde getirilen bir karara göre yurtdışına patates ile Kuru Soğan ihracatı yapacak firmaların Ticaret Bakanlığı'ndan ön izin almaları şartı getirmişti. Bunun nedeni Türkiye'de kuru soğan ve patates fiyatlarının düşmesini sağlamak olarak ifade edildi. Bugün açıklanan tebliğde ihracatı yasak ve ön izne bağlı mallara ilişkin tebliğ Lisesi'nde 25 ve 26 sırada yer alan ürünler kaldırıldığı ifade edildi.

PATATES FİYATLARI ARTACAK MI DÜŞECEK Mİ?

Tüketicilerin en çok merak ettiği konulardan bir tanesi bu yönetmelik tebliğ değişikliğinin üreticilere ve tüketicilere nasıl yansıyacak konusunda olmuştur. Bilindiği gibi geçtiğimiz yıllarda patates ile kuru soğan fiyatları yükselişe eğilimde olmuştu. Mart ayında Corona nedeniyle patates fiyatları 4 TL'yi geçti. 2020 yılının şubat aylarında ise fiyatlar 2,5 TL civarında bulunmaktaydı. Patates esnafları bu fiyat farklarının arz ve talepten kaynaklandığını açıklasa da ilerleyen haftalarda bazı yerlerde 1 kilogram patates 10 TL'ye hatta 20 TL'ye bile bulmuştu. Mart aylarında ihracat yasağı olmasına rağmen fiyatların artması insanlar şaşkınla uğratmıştı. Yeni alınan kararın fiyatlara şuan nasıl etkisi olacağı konusunda gelecek uzman görüşlerini aktarmaya devam edeceğiz.