Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgının dan herkes etkileniyor. Bu doğrultuda ise tedbir amaçlı birçok iş yeri faaliyeti durdu ve yine birçok sektörde de iş yaşamı askıya alındı. Özellikle bu zor zamanlarda ülkemizde de virüs salgınından en çok etkilenen sektörler arasında turizm geliyor. Fakat sadece turizm değil farklı sektörlerde de çalışan mevsimlik işçiler de bu salgından ekonomik açıdan en çok etkilenenler arasında yer alıyor. İşte bu duruma çözüm için soruların soruları Haber Türk’ten Ahmet Kıvanç yanıtlamış olup özellikle turizm olmak üzere diğer sektörlerde de çalışan mevsimlik işçilerin kısa çalışma maaşından yararlanıp yararlanamayacağını açıkladı.

Mevsimlik İşçiler de Yararlanabilir

Kıvanç’a yöneltilen sorulardan biri olan, turizm sektöründe sezonluk olarak çalışan bir bireyin, sözleşmesinin askıya alınması sonrasında işsizlik maaşı ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanmadığı ifade edildi. Bu doğrultuda ise özellikle devlet tarafından başta turizm sektörü olmak üzere birçok sektörde mevsimlik olarak çalışan işçilerin de kısa çalışma ödeneğinden yararlanmaları için şartların esnetildiği ve işsizlik maaşı ya da kısa çalışma ödeneğinden bu süreçte yararlanabileceği açıklandı.

Kıvanç Yanıtladı

Özellikle mevsimlik işçiler ile ilgili olarak sorulan bu soruya Kıvanç hem işsizlik maaşı hem de kısa çalışma ödeneğinden yararlanılabileceği yönünde açıklamalarda bulundu. Buna göre “işsizlik maaşı veya kısa çalışma ödeneği alabilmek için başvuru yapıldığı tarihten önceki son 120 gün “sürekli” çalışma koşulu bulunuyordu.

Yapılan değişiklik ile sürekli çalışma yerine, son 120 gün hizmet akdineh dayalı çalışma koşulu getirildi. Bunun anlamı şu, son 120 gün (KOVİD-19 salgınına yönelik karantina süresince kısa çalışma ödeneği için bu süre 60 gün olarak aranacak) prim ödenmesi gerekmiyor, askıda da olsa bir işveren ile iş sözleşmesi olması yeterli” ifadesi ile işçilerin de bu haktan yararlanacaklarının altı çizildi.