Ülkemizde her sene milyonlarca genç yaptıkları başvurulara göre KYK'ya onay vermekte ve kredi almaktadır. Krediler alırken banka ile sözleşme yapılmakta ve bu sözleşme dahilinde hem ödemeler yapılmakta hem de öğrencilere hesap oluşturulmakta ve banka-kredi kartı verilmektedir. Krediler ödenirken faiz koyuluyor mu? Kredilerin faizi var mı? Kredilerin faizi varsa ne kadar? Kredilere eklenmekte olan enflasyon faizi nedir?

Enflasyon Faizi Var

Kredi ve Yurtlar Kurumu KYK tarafından verilen krediler geri ödenirken her hangi bir faiz koyulmaz. Ancak burada şuna dikkat edilmesi gerekmektedir. Aldığınız kadar ödeme yapmayacak üstüne eklenen enflasyon faizini de ödemeniz gerekecektir. Yani örneğin üniversite hayatınız boyunca 18 bin TL gibi bir rakam çektiniz ve bunun ödeme süresi geldi. Tekrar 18 bin TL'lik ödeme yapmıyorsunuz. KYK tarafından hesaplamalar yapılıyor üzerine enflasyon faizleri konuluyor ve ona göre ödemenizi yapıyorsunuz.

Yıllık Faizler Dikkate Alınıyor

Ülkemizde bilindiği üzere TÜİK tarafından enflasyon faizleri incelenmektedir. Bu faizler belli olduktan sonra her sene KYK tarafından aldığınız ücretlere enflasyon faizlerinin oranları yansıtılmakta toplam aldığınız süreye göre uyarlanmaktadır. Örneğin en yakın hesaplanmış 2015 yılında üniversiteye başlamış ve 18 bin TL kredi çekmiş bir öğrenci 2019 yılında üniversiteyi bitirince 2021 yılında toplam 27 bin TL'ye yakın bir ücret ödeyecektir. Arada bulunan 9 bin TL'lik fark yıllık uygulanmakta olan enflasyon faizlerini kapsamakta olup yine aldığınız ödeme gibi ödeme yapmıyor size verilen plan doğrultusunda yapacaksınız. 2015-2019 arası eğitim görmüş bir öğrenci 2021 yılında KYK kredi ödemelerini başlayacak ve 2024 yılında ödemelerini tamamlayacaktır.