Liseden mezun olan pek yok vatandaş gerek kariyer hedeflerini gerçekleştirmek adına, gerek istediği bir mesleği yapabilmek için bazı fedakarlıklar yaparak üniversite hayallerini gerçekleştirmek istemekte. Öğrencilerin büyük bir çoğunluğu bunun için bir çok farklı nedenlerle Gençlik ve Spor Bakanlığı geri ödemeli kredisi kullanıyorlar. 2 yıllık meslek yüksekokulu ya da 4 yıllık lisans okullarında okuyan öğrenciler bir şekilde öğrenimlerinde  giderlerini sağlamak için buna mecbur kaldıklarını ifade ediyorlar.

Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi Yurtlar Kurumu KYK burs kredisi kullanan, mezun olduktan sonra herhangi bir iş bulamayan, maddi durumları KYK  kredi borcunu ödemekte yetersiz bulunan yüzbinlerce vatandaş KYK borcu silinecek mi sorusunu her gün sormakta. Bu konu Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine de yer yer gerek milletvekilleri tarafından yapılan açıklamalarda gerek kanun tekliflerinde yer aldı.

KYK BORCU SİLİNECEK Mİ?

Antalya milletvekili Çetin Osman Budak öğrenim kredisi borcunun silinmesi için TBMM kanun teklifi sundu. Yapılan açıklamalarda genç işsizlerin oranına beğenerek 3 işsizden birisinin genç olduğunu üniversite mezunu işsiz sayısının yüz binin üzerinde bulunduğunu ifade etti. Öğrenim kredi borcu olan vatandaşların her gün haciz korkusu yaşadıklarını. Bu sebeple KYK kredi sporcu silinmemesi talep ettiklerini ifade etti. Bu konunun mutlaka çözülmesi gereken sorunlar arasında olduğunu ifade ederek, gençlerin rahat bir nefes almalarını sağlamak gerektiğini belirterek, kanun teklifi gerekçelerin de ayrıntılı olarak ele aldı. Tüik Mart verilerinde 15-24 yaş grubunda keş işsizlik oranı yüzde 24,6 istihdam oranı ise yüze 27,4 olarak açıklandığı ifade edildi.

5 milyon KYK borculusu var!

10 yıl boyunca öğrenim kredisi alan ve borcunu ödeyemeyen vatandaş sayısı 5 milyonu geçti. Bu kişiler arasından 279 binden fazla vatandaş haciz korkusu yaşıyor. Çünkü Kredi Yurtlar Kurumu KYK Hazine ve Maliye Bakanlığına bu kişilerin haciz uygulanması için talepte bulunduğu ifade edildi.

KYK BORCUNU SİLİNMESİ İLE İLGİLİ YORUMLARINIZI GÖNDEREBİLİRSİNİZ.