Zor zamanlardan geçtiğimiz şu günlerde birçok kişi ekonomik olarak sıkıntı çekmekte olup bu kapsamda ise devlet tarafından farklı yardım kalemleri çerçevesinde destek sağlanmakta olup vatandaşların bu zamanlarda sıkıntı çekmemesi için maddi yardımının yanı sıra ayni yardımlar da yapılıyor.

Maddi Destekler

Devlet tarafından yardıma muhtaç ve dar gelirli vatandaşların yararlanabilmesi amacı ile farklı maddi yardım destekleri sağlanıyor. Bunlardan ilki ise evde bakım ağlığı olup bu yardımdan evde yüzde 50’nin üzerinde engeli olan ve bakıma muhtaç, 65 yaş üstü kişilerin bakımını üstelenenlere veriliyor. İlgili yardım için başvurular valilik veya kaymakamlıklara yapılıyor.

Şartlı eğitim yardımı ise Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından sağlanmakta olup vatandaşların okula devam eden çocuklarının 6 ay denetlenmesi durumunda bursun verilip verilemeyeceği belirleniyor ve 2020 itibari ile en az 450 TL yardım yapılıyor.

Fakirlik maaşı da herhangi bir gelirlerinin olmaması sebebi ile ödenen bir maaş olmakla birlikte950 TL’ye kadar ihtiyacı olan ve durumu onaylanan vatandaşlara maaş verilmektedir. Vatandaşlar fakirlik maaşı başvurusunu ikamet adreslerine en yakın Vakıflar Bölge Müdürlüğüne bizzat giderek ya da internet üzerinden ya da online başvurular için e-Devlet kapısı ile entegre edilen Vakıflar Bölge Müdürlüğünün resmi internet sitesine girmek yeterlidir. Aynı zamanda ilgili Vakıflar Bölge Müdürlüğüne gidemeyen kişilerin gerekli belgeleri posta yoluyla göndererek başvuru da yapılabilmektedir.

Ayni Destekler

Yakacak ve gıda yardımı, devlet tarafından sağlanan yardımlarda olup Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından verilen bu yardımlar, ihtiyaç sahibi ailelere senelik 500 kilogram kömür yardımı ve temel ihtiyaç malzemelerini içeren gıda paketlerinin dağıtımını yapmaktadır. İlgili yardım için başvurular ikamet edilen il ya da ilçedeki SYDV’lere yapılmaktadır.