Son zamanlarda birçok özel sektör kurumunda çalışanlar çeşitli sebeple ile iş göremezlik raporu almakta olup özellikle bu raporun nasıl alındığında dair sorular gündemde yerini almıştır. İş göremezlik raporuna bağlı olarak ödenen iş göremezlik ödeneğini almak isteyen bireylerin için bu belge endir, nasıl alınır, ilgili konulara ilişkin detaylar haberin devamında yer almaktadır.

İş Göremezlik Ödeneği

Daha çok rapor parası olarak da bilinen iş görmezlik ödeneği kişinin çalışmadığı günlerine dair işverenden değil Sosyal Güvenlik Kurumundan hak sahibine ödenen ücret olarak bilinmekte olup iş göremezlik belgesi almaya hak kazananlar için sunulan bir ödenek, yardımıdır. Kanunda yer aldığı duruma göre söz konusu olan ücret ile devlet tarafından çalışanların sağlık sebepleri ile çalışmadığı dönemlerde de gelir elde etmesini amaçlamıştır.

Kimler Yararlanır, Şartları Nelerdir?

İş göremezlik ödeneğinden sigortalı olarak çalışılan bir yerde yaşanan iş kazası sonrasında işiyle alakalı olarak meslek hastalığından dolayı rapor alanlar, rapor alınma tarihinden önce 90 günlük prim ödemiş olma şartı ile ayrıca kadın sigortalılar doğum yapması durumunda doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra da 8 hafta olmak üzere doğum parası, rapor parası alma hakkı bulunmaktadır.

Bu noktada rapordan ve dolayısı ile ödenekten yararlanmak için birtakım şartların da sağlanması gerekmektedir. Bu şartlar arasında sigortalı olarak bir işte çalışılıyor olunması, bunun yanı sıra işinde iş kazası geçirmesi veya çalıştığı işten dolayı meslek hastalığına yakalanması gerekmektedir. Ayrıca çalışanın rapor tarihinden önce 90 gün prim ödemiş olması şartı aranmaktadır. İlgili ödenek raporun üçüncü gününden itibaren ödenmeye başlamakta olup rapor bedellerinin hesaplanmasında ise çalışanın ücreti baz alınmaktadır. Yatarak tedavi veya ayakta tedaviye göre ise ödeme kısmi olarak yapılmaktadır.