Türkiye’de çalışan binlerce kişinin merak ettiği konularda biri emeklilik. Özellikle ne zaman emekli olacağını, emekli olduktan ne kadar maaş alacağını merak eden binlerce kişi bulunuyor. Bir diğer merak edilen konu ise çalışmanın engeli olmaması dolayısı ile bireylerin ikinci kez emekli olup olamayacağı. Konu ile ilgili bir yazı kaleme alan Faruk Erdem, ikinci kez emekliliğin BES yolu ile mümkün olduğunu ifade etti.

Türkiye’de yasalar gereği emekli olduktan sonra özel sektörde çalışıp hem emekli maaşını hem de özel sektörde kazandığı maaşını alabiliyor. Fakat tekrar memur olduğunda ise emekli maaşı kesiliyor. Çalışan emeklilerin ise ikinci bir emeklilik maaşı alması BES ile mümkün. İşte detaylar.

Çalışırken Emeklilik Maaşı

Emekli olduktan soran çalışan bireylerin dikkat etmesi gereken önemli unsurlardan biri de emeklilik çalıştıkları durumda emekli maaşlarında herhangi bir artışın meydana gelmeyeceği. Aynı zamanda işveren tarafından ödenen primler de yasal olarak ikinci bir emeklilik hakkı kazandırmamaktadır. Fakat bu noktada çalışanların, işverenden tazminat alma hakkı doğmaktadır.

Emekli olup çalışanlar, çalıştıkları kurumda 1 yılı geçmişler ise bu durumda istifa ettikleri taktirde tazminat hakkı elde etmektedirler. Fakat işten ayrılmanın çalışanların kendi istekleri dışında gerçekleşmesi gerekmektedir.

BES ile İkinci Emeklilik

Normal şartlar ile emekli olanların ikinci kere emekli olması aynı şekilde gerçekleşmemekle birlikte ancak BES ile ikinci bir emeklilik hakkı elde ettiklerimi ifade etmek mümkün. Alternatif olarak BES tercih edilirse prim miktarını bireylerin kendisi belirlemek durumunda 10 yıl sonrasında emekli olunabiliyor.

Toplu Para Değerleniyor

Prim miktarı bireylere bırakılmış olmakla birlikte yatırılan her miktara yüzde 25 devlet katkısı da ekleniyor. Farklı fonlar kapsamında da değerlenen primler ayrıca yüzde 25 devlet katkısı ile de artıyor. Faizli ya da faizsiz BES seçenekleri de bulunuyor. Özellikle BES sisteminden yararlanmak için emekli olduktan sonra çalışma şartı gibi şartlar da aranmıyor. Bireyler aynı zamanda emekli olduklarında aldıkları toplu parayı BES’e yatırarak buradan da ikinci bir emeklilik seçeneğini tercih edebiliyor. BES özellikle son zamanlarda parasını değerlendirmek isteyenlerin tercihleri arasında yer alıyor.