Birçok çalışanın merak ettiği konuların başında emekli olmadan önce iki işte çalışmanın emekli olduktan sonra emekli maaşına olan katkısıdır. Özellikle yüksek emekli maaşı almak isteyen vatandaşların sıklıkla başvurduğu bu yol, emekli olduktan sonra maaş artışı sağlar mı, ne kadar artış sağlar sorularını beraberinde getirmektedir. İşte ilgili konuya yönelik Faruk Erdem’in açıklaması ve detaylar.

Çifte Sigorta Maaşı Arttırır

Faruk Erdem tarafından yapılan açıklamada özellikle son zamanlarda birçok kişide görülen çifte sigortanın emekli maaşına olan katkısının yüksek olduğu ifade edildi. Zira belirtildiği üzere SGK mevzuatına göre 1 ay 30 gün, 1 yıl da 360 gün olarak hesaplandığından toplam prim yatırma günü nihai olarak 30’dur. Bu süre içerisinde ne kadar fazla prim yatırılırsa, emekli olduktan sonra alınan maaş da yükselir. Emekli olmada önce ise iki işte çalışarak primin iki katı yatırılması mümkündür ve emeklilik durumunda ise bu yatırılan çifte primden çifte maaş alınabilmektedir.

İki İşte Çalışamayanlara Öneriler

Aynı anda iki işte çalışmaya durumu olmayan vatandaşlar için ise emekli olduktan sonra maaşlarını arttırmaları için birtakım öneriler bulunuyor. Bu öneriler arasında ilk olarak aylık brüt kazancın en 3 bin TL ve bunun yanı sıra bu rakamın da üzerinde olması yüksek maaş için gereklidir. Özellikle sadece bu rakamlardan yüksek alınan maaş için emekli maaşına her yıl 70-80 TL ek artış sağlanmaktadır. Fakat asgari ücretten prim yatırılması durumunda ise bu sefer emekli maaşından 20 TL düşüş yaşanabilmektedir.

Maaş da artış sağlayan prim gününden çok prime esas kazancın yüksek olması durumunda dolayı bireylerin bu noktada ödemelerini son 3,5 yıl tavandan yapmaları gerekmektedir. Aynı zamanda brüt maaşın da işveren tarafından eksik yatırılmaması gerekmektedir.