2020 yılına girilmesi ile birlikte Genel Sağlık Sigortası borcu olan vatandaşlar için uzatılan borç ödeme süresi sona erdi. GSS borcu olan vatandaşlar yeni yılda sağlık hizmetlerinden yararlanamadı. 5 milyon kişi gittikleri hastanelerden muayene olamadan geri dönmek zorunda kaldı. Bu konuda Resmi Gazetenin 8 Ocak tarihli sayısında önemli bir karar açıklandı. 5510 sayılı kanunun 67. maddesine göre sağlık hizmetlerinden yararlanamayanlar için süre 31/12/2020 tarihine kadar uzatıldı.

RESMİ GAZETEDE AÇIKLANAN KARAR;

Bağkurlular sosyal güvenlik kurumlarına emeklilik primlerini öderken aynı zamanda sağlık pirim borçlarını da ödemek zorundadırlar. Bilindiği gibi 2015 yılında çıkartılan yasa ile birlikte emeklilik primlerinin yanı sıra sağlık primlerini ödeyemeyen esnaflar için sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için karar alındı. GSS ödemesi aylık tutarı yaklaşık 90 Tl olmaktadır.

GSS BORCU SORGULAMA;

Zorunlu genel sağlık sigortası borcu olup olmadığını sorgulamak isteyen vatandaşlar için yapılması gerekenler şu şekilde; E-devlet sistemine T.C: ve şifre ile giriş yapmaları, ardından Sosyal Güvenlik Kurumu sayfalarına giriş yapmaları çıkan ekranlarda SGK Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama kısmından borç tutarını öğrenebilirler. Ayrıca Gss borcu olanlar için gelir vergi testinde kişi başına düşen gelir asgari ücretin üçte birinden az ise sağlık piriminden muaf olacaktır.

İŞİN OLSA