Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sosyal yardım ödemeleri kapsamında ihtiyaç sahiplerine yaptığı ödemlerinden bir tanesi de bakıma muhtaç kişilere, engellilere ve yaşlılara ve onlara bakan kişiler için ödediği evde bakım maaşı ödemesidir.

EVDE BAKIM MAAŞI ÖDEMESİ NE KADAR?

Ödemeler memur maaş katsayısına göre 2020 yılındaki evde bakım parası yüzde 5.49 oranında artış oldu. 2019 yılında 1384 Tl iken yeni yılda 1460 TL olarak ödenmeye devam ediyor.

BAŞVURU ŞARTLARI NEDİR?

Evde bakım maaşı ödemesi almak isteyen ihtiyaç sahiplerine başvuru şartlarından bir tanesi için olumlu bir gelişme olduğunu aktarmıştık. Peki daha önceden başvuru şartları neydi? Başvuru yapacakların gelir kritiklerinde engelli hanenin bulunduğu hanede kişi başına düşen gelirin asgari ücretin üçte ikisinden az olması şartı aranıyor. Sağlık şartlarında ise ağır bir engelli olduğuna dair bir sağlık kurul raporu bulunması başvuru esnasında istenilmektedir. Bakıma muhtaçlık kriterlerine sahip olmak gerekmektedir. Bu 3 başvuru şartına sahip adaylar engellinin ikamet adresindeki Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Müdürlüklerine başvuru yapabilecekler. Peki hangi başvuru şartında değişiklik yapılacak?

GELİR SINIR ŞARTI KALDIRILACAK!

Henüz Türkiye Büyük Millet Meclisine gelmeyen ve Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından hazırlanan bir yasa teklifine göre engellinin bulunduğu hanede daha önce belirlenen gelirin 1402 Tl sınırında düzenleme yapılarak, gelir sınırına takılanlarda başvuru yapabilecekler. Ayrıca pandemi olarak ilan edilen Koronavirüs kapsamında risk gurubundaki 65 yaş üstü vatandaşlar için bakım hizmeti aranırken de bir gelir sınırı şartı aranmayacak. Tasarı TBMM'den geçtiğinde ve resmi gazetede ilan edildiğinde yürürlüğe girecek.

Gelişmelerden anında haberdar olmak için TIKLAYIN