Türkiye’de birçok ev kadının hayalini kurduğu olanaklardan biri de çalışmak ve sonrasında emekli olmaktır. BU noktada kimi zaman şartların elvermediği kimi zamansa iş bulmakta zorlanan ev kadınlarının emekli olabilmesi için farklı olanaklar sunulmakta olup, bu olanaklar çerçevesinde ev kadınlarının emekli olabilmesi mümkün olabilmektedir. İşte ev kadınlarının emekli olabilmesi için öneriler ve detaylar.

Temelde İki Yöntem Var

Çalışmayan ve ev kadını olan kadınların emekli olabilmesi için iki temel seçenek yer almakta olup bunlarda ilki isteğe bağlı sigorta ve bir diğeri ise vergisiz esnaflık olarak ifade edilmektedir. Bu çerçevede özellikle evde el işi, sebze, meyve yetiştiriciliği gibi farklı uğraşları olanlar ister ev kadını olanlar için emeklilik bu iki seçenek kapsamında sunulmaktadır.

İsteğe Bağlı Emeklilik

İsteğe bağlı emeklilikte SGK’ya direk başvuru yaparak emeklilik için ilk adımı atmış olmaktadır. Bunun yanı sıra prim ödeyerek emekli olabilen kadınlar için bu primin alt ve üst sınırları bulunuyor. En az ödenecek prim, brüt asgari ücretin yüzde 32’si kadar. 2020 yılında ödenecek aylık en az 847 TL olarak hesaplanmıştır. İsteğe bağlı sigorta yaptıranlar ayrıca devletin tüm sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedir. İsteğe bağlı emekli olanlar BAĞ-KUR’a tabi olmakta ve 9000 gün prim ödemek zorunda, ayrıca ilgili yaş şartının da sağlanması emeklilik için gereken durumlar arasında yer alıyor.

Vergisiz Esnaflık

Esnaf muaflığından yararlanarak evde üretim yapan ev kadınları için de emeklilik hakkı tanınmaktadır. Bu haktan yararlanmak için ise evde üretim yapılması gerekmekte olup havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, örgü, dantel, nakış işleri, turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, tığ örgü işleri, tarhana, erişte ve mantı gibi ürünlerin üretilmesi gerekiyor.

İlgili emeklilikten yararlanmak için ise Önce vergi dairesinden Gelir Vergisi mükellefi olunmadığına dair belge alınacak. Ardından SGK’ya isteğe bağlı sigortalı olmak için başvuru yapılacak. Böylece BAĞ-KUR kapsamına girilmiş oluyor. Muafiyet belgesi alan ev kadınları isterlerse sigortalı da olabilmektedir.