Özellikle BAĞ-KUR’a bağlı olan vatandaşların yakından takip ettiği haberlerden biri de BAĞ-KUR’lu esnafın işsiz kalması durumunda bu vatandaşlara ödenecek olan işsizlik maaşı oldu. Buna göre temelleri ilk kez 2018 yılında atılan Ahilik Sandığı ile iş yerini kapatmak durumunda olan ve işsiz kalan esnafa ve şirket ortaklarına işsizlik maaşı ödenecek. Uygulama ile 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren ödeme yapılacak.

Kimler Yararlanacak?

İlgili Ahilik Sandığı ödemesinden 510 sayılı kanunun 4/b maddesi kapsamında, hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına bağımsız çalışan kişiler, ayrıca ticari kazanç ve SMK elde edenler, basit usulde vergi mükellefleri, gelir vergisinden muaf esnaf, esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı olanlar, anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortaklar yararlanacak olup aynı zamanda bu kişiler yararlanmak için prim yatırmak zorunlu olacak.

Ne Kadar Prim Ödenecek?

Henüz kesinleşen bir rakam olmamasından dolayı bu yılki asgari ücret hesabı baz alındığında, işsizlik maaşı için esnaf Ahilik Sandığına toplam 76 TL 76 kuruş bir prim ödenmesi mümkün olabilir.

Ne Kadar Maaş Ödenecek?

İlgili şartları sağlayan ve yararlanan vatandaşlar arasından 600 gün prim ödeyenlere 6 ay, 700 gün prim ödeyenlere 7 ay işsizlik maaşı ödenecek.

İŞKUR Üzerinden Başvurulacak

İşsizlik maaşı alabilmek için zorunlu bir sebep olmaksızın sigortalılığın sona erdiği tarihi izleyen 30 gün için İŞKUR’a başvuru yapmalıdır. Sonrasında başvuranlar da işsizlik maaşı alabilir ancak geciktirdikleri sürede işsizlik maaşı alacakları süreden düşecek.