Emekliye Çifte Müjde!

Uzun süredir eşit maaş ve Sosyal Güvenlik Destek Primi ile ilgili taleplerini dile getiren Bağ-Kur emeklileri sonunda istediklerini alıyor. Bağ-kur emeklilerine nefes aldıracak çalışmalara hükümet tarafından başlandı. Hükümetin yaptığı Seyyanen zam düzenlemesi ile Bağ-Kur emeklilerinin yüzü gülecek. Bağ-Kur emeklileri diğer emeklilere oranla en az maaşı alıyor. Temmuz’da yapılacak olan düzenleme ile çalışan emekli maaşları yüzde 15'ten 10'a inecek. Bu düzenleme ile emekli maaşlarında da artış olacak. Bağ-kur emeklilerinin maaşları bu düzenlemeler ile eşit maaşa iyice yaklaşacak. Aynı zamanda hükümetin destek primi kesintisinin kaldırılması yönündeki çalışmaları da tüm hızı ile devam ediyor.

BAĞ-KUR’LUNUN YÜKÜ BİTECEK4

2008 yılında sigortalılar arasında norm ve standart birliği sağlamak amacıyla çıkartılan 5510 sayılı Yasa'ya rağmen Bağ-Kur emeklileri hala en az maaşı alıyordu. TESK Başkanı Bendevi Palandöken, 2008 yılından bu yana emekli maaşlarında hala bir eşitlik sağlanamadığını dile getirerek, "Diğer sigortalılarla Bağ-Kur'lu emeklilerin maaşları arasında bir eşitleme yapılmadı" şeklinde konuştu. Palandöken, Bağ- Kur'lular ve Bağ-Kur emeklilerine yönelik düzenlemeler hakkında da yorum yaparak, “Bağ-Kur’a tabi esnafın sigortalı çalıştırdığı işçilerden az kazanç beyan etmesi nedeniyle ortaya borçlar çıkıyordu. Bu borçları kaldırdık. Bu anlamda Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisinin düşürülmesi de olumlu bir gelişme. Bağ-Kur’lular için bu sayede bir gelir artışı olacaktır. Sosyal Güvenlik Destek Priminin de İstihdama katkı sağlayan emekli esnaflarımızın sırtında yük olmaması için gereken çalışmalara başlandı” dedi.

MECLİSTE KABUL EDİLDİ

Meclis, seyyanen zam ve destek pirimi düzenlemelerini onayladı. Konu hakkında yapılan düzenlemeler şu şekilde;

 

Temmuz ayında yapılacak olan SSK ve BağKur emeklilerinin maaşlarında artıştan sonra, dosya bazında ödenmesi gereken tutar esas alınmak suretiyle bin lira ve altındaki gelir ve aylıklara 100 lirayı geçmeyecek şekilde, bin liranın üzerindeki gelir ve aylıklara da bin 100 lirayı geçmeyecek şekilde düzenlemelere gidilecek. Sosyal Güvenlik Destek Primi emekli olanlardan yapılan yüzde 15’lik kesinti yüzde 10’a düşürülecek. Bu uygulamanın Temmuz ayı itibari ile başlaması bekleniyor.