Ülkemizde on milyon civarı emekli bulunmakta olup bu emeklilere 3 yılda bir promosyon ödemesi yapılmaktadır. Promosyon ödemeleri banka tarafından verilmekte olup Mart 2020 itibari ile tekrar ödenmeye başladı. Buna göre emeklilere istediği banka ile anlaşarak promosyon ödemesi almakta olup bir çok emekli aldıkları promosyonlar helal mı, haram mı, promosyon ödemesini harcamak caiz midir değil midir sorularını sık sık Diyanet İşlerine yönlendirmesi üzerine resmi bir duyuru geldi. Promosyon ödemelerinin caiz olup olmadığı açıklandı.

Diyanetten Resmi Duyuru

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan resmi açıklama da “İşleyiş bakımından faize tam olarak benzememekte ise de şüpheden de tümüyle uzak değildir. Bu itibarla temel ihtiyaçlarını karşılayacak durumda olanların bu parayı kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları yakınları için kullanmamaları ve ihtiyaç sahibi fakirlere vermeleri uygun olur." ifadeleri kullanıldı.

"İhtiyaç Sahiplerine Verin..."

Buna göre ihtiyaç sahibi olmayanların banka promosyon ödemesinin kendileri ve bakmakla yükümlü kişiler için kullanmaması gerektiği başka ihtiyaç sahipleri için kullanmalarının gerektiği belirtildi. Parayı almanın caiz olup olmadığı, helal olup olmadığına yönelik bir bilgi verilmezken alınan paralar başka kişiler için harcanmasının daha uygun olduğu resmi olarak duyurulmuş oldu. Buna göre bankalardan emekli maaşı promosyon alacak kişiler için de akıllarda ki soru işaretleri kalkmış oldu.

Sizce promosyon ücretlerinin verilmesi doğru mu?