Özellikle dünya genelinde yaşanan korona virüs salgını ile binlerce kişi zor zamanlar geçirmekte olup zor zaman geçirenler arasında kronik rahatsızlığı olan vatandaşlar da yer alıyor. Fakat devlet tarafından bu vatandaşlara sağlanan yardım ise son zamanlarda en çok talep gören konular arasında. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın "Sosyal Yardım Programları" kapsamında kronik hastalara yönelik yardım ödemelerinin detaylarının da açıklanması ile birlikte binlerce vatandaş ilgili yardıma oldukça yoğun ilgi gösterdi. İşte ödemelere ilişkin detaylar.

Kimler Yararlanabiliyor?

İlgili ödeme birtakım kronik hastalığa sahip olan vatandaşlara sağlanmakta olup bu kapsamda Tüberküloz ve SSPE (kızamık virüsü enfeksiyonunun neden olduğu bir merkezi sinir sistemi rahatsızlığı) hastalığı nedeniyle psiko-sosyal ve mali kayıp yaşayan hastalar bu nakdi yardım düzenlemesinden yararlanabiliyor. Bakanlık tarafından açıklamaya göre, hastalık bilgileri alınan kişilere evrak talep edilmeden 1.460,61 TL ödeme yapılacak olup ödemeler her ay gerçekleşecek. Fakat bu ödenekten sadece Tüberküloz ve SSPE hastalığı nedeniyle psiko-sosyal ve mali kayıp yaşayan hastalar yararlanma olanağı bulacak.

Devlet aynı zamanda Kot taşlama işlerinde çalışırken silikozis hastalığına yakalanan vatandaşlara 2011 yılından itibaren aylık yardım yapmakta olup bu kapsamda da meslekte kazanma kaybı yüzde 15-34 arasındakilere bin 160 liraya, yüzde 35-54 arasındakilere bin 326 liraya, yüzde 55'in üzerinde olanlarda ise bin 414 liradan bin 477 TL’ye çıkarak güncel olarak ödeme yapıyor.

Nasıl Başvuru Yapılır?

İlgili ödenekten yararlanmak isteyenler bağlı bulundukları ilveya ilçelerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları şubelerinden başvurular yapılabilmekte olup mütevvelli Heyeti tarafından onaylanan ve Halk Sağlığı Yönetim Sisteminden hastalık bilgileri alınan kişilere evrak talep edilmeden 1.460,61 TL nakdi yardım ödemesi yapılacağı açıklandı.