Devlet bir çok alanda vatandaşlara karşılıksız ödeme yardımları yapılıyor. Maddi durumu olmayan ihtiyaç sahibi kişilere bu ödemeler daha fazla olmaktadır. Ayrıca vefat yardımı, yeni doğum yapan annelere çocuk yardımı, çocuğu askere gidecek olan ihtiyaç sahibi ailelere yardım, eğitim yardımları ve pek çok karşılıksız ödeme yardımları şu şekilde olmaktadır.

Sosyal devlet anlayışı gereği zor durumda bulunan vatandaşların durumlarını biraz da olsa daha iyi hale getirmek için pek çok alandaki yardımlar bulunuyor. Bu yazımızda sadece bir kısmından bahsetmek istiyoruz.

BAKIM MAAŞI ÖDEMESİ;

Evde bakım maaşı yardımı için yaşlı yakınına bakan ailelere destekler yapılıyor. Bu ödemeler alık olarak gerçekleştiriliyor. Evde bakım maaşı ödemeler Ekim ayında vatandaşların hesaplarına yatırıldı. Kasım bakım maaşı ödemeleri ise önümüzdeki haftalarda yatmaya başlaması bekleniyor.

YAŞLI VE ENGELLİ MAAŞI ÖDEMESİ;

Engelli muhtaçlık değerlendirilmesi yapılan ve sağlık muayeneleri gerçekleştirilecek yüzde 40 üstünde engellilik durumu bulunan aileler için 483 Tl ile 724 Tl arasında ödeme yapılıyor. Yaşlılık aylığında ise 606 Tl ödeme gerçekleştiriliyor.

EĞİTİM YARDIMI;

Aile halkında SGK kaydı olmayan ailelerden eğitime devam eden öğrenciler için aylık 35 Tl ile 60 Tl arasında PTT aracılı ile yardım yapılıyor.

DOĞUM YARDIMI;

Doğum yardımı için sosyal güvenlik kurumları ilçe müdürlüklerine başvurular alınıyor. Buna göre 1 kereye mahsus olarak yapılan çocuk yardımı ödemesi için başvuru formu ile çocuğa ait bilgilerin doldurulması ve başvuru yapılması gerekmektedir. Diğer yandan muhtaç ailelerin 24 ay süreye kadar devam eden yardımlarda ise iki ayda bir 150 Tl ödeme gerçekleştiriliyor.

EŞİ VEFAT EDEN MUHTAÇ SAHİPLERİNE YARDIM;

Herhangi bir sosyal güvencesi bulunmayan aile fertlerinden eşi vefat eden kadınlara aylık olarak 275 tl ödeme yapılıyor.

ELEKTRİK YARDIMI;

Ailelere yapılan destek ödemesinden bir tanesi de cihaz kullanan ve cihaza bağımlı olan hastalar için elektrik faturası desteği. Devlet kronik hastalığı bulunan ve cihaz kullanan ailelere faturanın belirli bir kısmını karşılayarak destek sağlıyor.

TÜBERKÜLOZ İLE SSPE HASTALARINA AYLIK YARDIMLAR;

SSPE hastalı bulunan, Tüberküloz hastalı bulunan vatandaşlara düzenli ödeme yapılıyor. Bu ödemeler için sağlık bakanlığınca belirlenen şartları taşımak ve bunu belgelemek gerekli olacaktır.

İŞİN OLSA