Bu Ramazan Bayramı diğer bayramlarda farklı olarak buruk yaşansa da geçtiğimiz günlerde gündemde Ramazan Bayramı’nda 18 yaşından küçüklere 100 TL büyüklere ise 400 TL yardım yapılacağına ilişkin birtakım paylaşımlar gerçekleşmişti. Bu habere ilişkin ise açıklama gelmiş olup İçişleri Bakanlığı tarafından sosyal medya üzerinden dikkat çekildi. Yapılan açıklamaya ilişkin detaylar ise haberin devamında yer almaktadır.

İçişleri Açıklama Yaptı

İçişleri Bakanlığı’nın resmi Twitter hesabı üzerinden yapılan paylaşımda hem 500 TL bayram harçlığı hem de çocuklara ve gençlere harçlık dağıtılması ile ilgili olarak şu açıklamaya yer verildi.

“Son günlerde bazı sosyal medya hesapları ve sosyal iletişim platformları üzerinden kasıtlı ve asılsız şekilde Valilik ve Kaymakamlıklarımızda bulunan Açık Kapı Birimleri üzerinden sosyal yardım dağıtıldığına dair paylaşımlar yapılmaktadır. Bakanlığımızca 2017 yılında kurgulanan ve etaplar halinde yaygınlaştırılarak bugün itibariyle 81 il Valiliğinde ve 161 ilçe Kaymakamlığında faaliyete geçirilen Açık Kapı birimlerinin temel görevi; Valilikler ve Kaymakamlıklar aracılığıyla sunulan kamusal hizmetlerle ilgili gerekli danışma ve yönlendirmeyi gerçekleştirmektedir.

Valilik ve Kaymakamlıklardaki bürolara doğrudan ya da dijital ortamda (web sitesi veya e-devlet üzerinden) başvuru yapılabilen Açık Kapı birimlerinin yardım dağıtmak, sosyal destek ödemesi gerçekleştirmek gibi bir görevi kesinlikle bulunmamaktadır”

Devlet Hangi Yardım ve Destekleri Veriyor?

Özellikle sosyal medya üzerinden yapılan sahte paylaşımlarda devletin farklı yardımlar verdiğine dair açıklamalar yapılıyor. İçişleri tarafından konuya ilişkin bir açıklama yapılsa da vatandaş, hangi yardımdan yararlanabileceği konusunda karışık. Buna göre devlet tarafından sağlanan yardımları şu şekilde saymak mümkün:

  • Mama ve bez yardımı,
  • Yakacak ve kömür yardımı,
  • Evde bakım aylığı ve maaşı,
  • Kira yardımı,
  • Eğitim yardımı,
  • Elektrik faturası yardımı,
  • Korona dolayısı ile eşi vefat edene 650 TL destek,

Geliri olmayan, dar gelirli, muhtaçlık sınırında olan vatandaşlara destekler olmak üzere Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığı ile dağıtılan diğer yardımlar, olarak ifade edilebilir. Özellikle vatandaşlar ilgili vakıflardan destek alabielcekleri yardımlar hakkında detaylı bilgi alabilmekte olup sosyal medyada yer alan yanlış haberlere inanmamalıdır.