TCMB tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayınlanan "Mevduat ve Kredi Faiz Oranları ve Katılma Hesapları Kar ve Zarara Katılma Oranları ile Kredi İşlemlerinde Faiz Dışında Sağlanacak Diğer Menfaatler Hakkında Tebliğ" uyarınca TL cinsinden 3 aydan uzun vadeli mevduatlarda, yabancı para cinsinden 6 aydan uzun vadeli mevduatlarda değişken faizli hesap tercihi yapılabilecek.

Değişken Faiz Nedir?

Değişken faiz, TCMB tarafından belirlenen referans faiz oranındaki değişikliklerin devam eden mevduat hesaplarına eş anlı olarak uygulandığı türdedir. Bu kapsamda sabit faizden farklı olarak vadeli hesaba para yatıran yatırımcılar sabit bir faiz oranıyla paralarının değerlendirilmesi yerine değişken faizli hesaplar neticesinde ekonominin güncel şartlarının yarattığı fırsatlara sahip olabilir.

Sabit faizli bir mevduat hesabının yıllık % 20'den 12 aylığına açıldığını varsayarsak 3 ay sonra güncel faiz oranı % 25'e yükseldiğinde bu hesabın yatırımcısı yükselen faizden yararlanma imkanına sahip olamaz. Buna karşın değişken faizle hesap açılışı gerçekleştiren mevduat sahibi faiz oranı yükseldiği için o ay, güncel faiz oranı üzerinden gelir elde eder.