Türkiye’de farklı alanlarda vatandaşlara yardım ve destekler sağlanmakta olup bu desteklerden biri de 2015 yılında uygulanmaya başlanan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sağlanan doğum yardımıdır. Çocuk yardımı kapsamında ailelere 2020 yılında da bu ödeme yapılmakta olup miktar ise değişmiştir. İlgili doğum yardımından aileler bir kez faydalanabilmektedir ve bazı şartları sağlayarak yetkili kurumlara başvuru yaparak, ödemeyi alabilmektedir.

Yardım için Şartlar Neler?

Ailelere ödenen doğum yardımı 2015 yılından itibaren verilmekte olup ancak birtakım şartların sağlanması durumunda bu yardımdan yararlanmak mümkün olmaktadır. Bu çerçevede sağlanması gerekilen şartlar arasında 2015 yılı sonrasında sağlıklı bir doğum yapmış olmak, Türk vatandaşı olmak ya da mavi kartı bulunmak, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafında ihtiyacı onaylanmış olmak ve başvurusu uygun görülen ailelere bu ödeme yapılmaktadır.

İlgili yardım kapsamında ödenen tutar çocuk sayısına göre farklılık göstermektedir. Buna göre ilk çocuk için ailelere 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL ve üçüncü çocuk ve sonrası için 600 TL’ye kadar ödeme yapılabilmektedir. Süt parası da bu kapsamda ödenen bir başka tutar olup bu ödeme için kişilerin SGK veya BAĞ-KUR’la olması ve en az 120 gün prim ödemiş olması gerekmektedir. Ödemenin tutarı ise 2020 itibari ile 202 TL’dir.

Nasıl Başvuru Yapılır?

İlgili başvuru doğum yapan anne ya da eşi tarafından yapılabilmektedir. Buna göre adına başvuru yapılan çocuğun T.C. kimlik numarası ile bakanlığı bağlı müdürlüklere yapılır. Doğum yardımı ödemeleri yapılan başvurunun Doğum Yardımı Sisteminde yer aldığı ayı takip eden ay içerisinde hak sahipleri tarafından PTT şubelerinden yapılmaktadır. Başvurular aynı zamanda e-devlet üzerinden de sorgulanabilmektedir.