Ülkemizde bilindiği üzere hem kadınların hemde erkeklerin mağduriyet yaşamaması için devlet bir çok yol geliştirmektedir. Özellikle kadınlar iş hayatında doğuma yakın zamanlarda doğum izni almakta ve çocuğu doğduktan sonrada ortalama 6 ay boyunca çalışamamaktadır. Buı süre çocuğun hasta olması, bakıma muhtaç olması gibi zamanlar içinde uzamakta çocuk büyüdüğünde de anne çocuk için sık sık izin alabilmektedir. Bu gibi doğum izinlerinde iş verenler kadınların sigorta primlerini ödememektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu kadınların doğum zamanlarında yatırılmayan sigortaları için mağduriyet yaşamamaları adına çalışma yapmakta ve kadınların daah erken emekli olabilmesini sağlamaktadır. Kadınlar doğum borçlanması ile 6 yıl erken emekli olabiliyor. Peki nasıl erken emekli olabilir?

3 Çocuğu Olan Kadınlara Müjde

Sigortalı olarak istihdam etmekte olan kadınlar çocuklarını doğurduklarında doğum borçlanmasına girmektedir. Yapılan yeni değişiklikte 3 çocuğa kadar kadınlar doğum borçlanmasına girebilmekte ve 6 yıla kadar erken emekli olabilmektedir. Normalde kadınların emekli olması için en az 5400 sigorta prim gününü doldurması gerekiyor. Ancak doğum borçlanması ile 6 yıl erken emekli olunabilmekte olup kadınların emekli olması için ödenmeyen sigorta prim borçlarını kendisi ödemesi gerekmektedir.

Ne Kadar Prim Ödenmelidir?

3 çocuğa kadar doğum borçlanmasına girilebilmekte olup 6 yıla kadar erken emekli olunabilmekte olup ödenmeyen 6 yıllık sigorta primleri için kişilerin kendi primj borçlarını ödemesi gerekmekte olup ödenecek en düşük prim asgari ücretten hesaplanmaktadır. SSK, Bağ-Kur'a göre değişiklik gösterebilmekte olup son zamlar ile şu an bir aylık sigorta prim ücreti 850 - 1000 TL aralığındadır.