Çiftçi Dava İle Nasıl Emekli Olur?

Belirli yaşa kadar çalışmalar sonucu haklarını alamayan ve sigortaları ödenmeyen çiftçiler mahkemeye başvurarak dava açabilir. Günümüzde ne yazık ki insanları çalıştırıp sigortasını başlatmayan o kadar iş veren var ki...Peki haklarını alabilmek için çiftçiler nasıl bir yol izlemelidir?

Günümüzde çalışan ve hakkını alamayan çiftçiler emekli olabilmek için dava açabilir. Bunun için 15 yıl sigortalı çalışmak ve 3600 gün prim ödenmesi gerekmektedir. Ancak çalıştığınız sektörde sigorta primleriniz ödenmemiş ise dava açarak emekli olma imkanını yakalayabilirsiniz. Ancak bu doğrultuda açtığınız dava ile emekli olmak isteyen kişiden borçlanma durumunu iyileştirmesi ve prim eksiğinin kapanması istenmektedir.

SGK tarafından yürütülen işlem de ‘’Tevkifat’’ adlı sigorta payı sayesinde çiftçinin sattığı ürünü alan tüccarların kesinti yapması engellenerek çiftçinin emekli olması sağlanmıştır. Birçok iş veren tarafından Tevkifat kesintisi yapılmadan çiftçinin primi SGK’ ya yatırılmamaktadır. Bu doğrultuda SGK tarafından alınan önlemler vardır. Çalışan çiftçi hakkını alabilmek için dava açabilir ve emekli olabilir.

TEVKİFAT KESİNTİSİ;

Tevkifat kesintisi, çiftçilerin sigortalı olmasını sağlayan bir uygulamadır. Bu durumda Tevkifat kesintisi çiftçilerin lehine olmaktadır. Ayrıca bu kesintileri iş veren tarafından BAĞ-KUR’ a yüklemesi gerekirken prim günü dolmayan çiftçiler ne yazık ki mağdur olmaktadır. Sigortalılık sürecini dolduramayan ve yaşı gelen kişiler emekli olamamaktadır. Bu doğrultuda kişi ancak mahkemeye başvurarak emekli olma fırsatını elde edebilir. Dava açarken çiftçinin bu zaman kadar sattığı ürünlerin makbuzlarını dosyalaması gerekmektedir. Örneğin; Menemen de bir çiftçi 1995 yılında tekel’ e ürün satmış ve elinde makbuzu var. Bu kişi makbuz ile başvuru yaptığında firmanın sistemi incelenmekte ve çiftçiye emekli olma fırsatı verilmektedir. Zamanında emekli olamayan ve yaş şartı dolmuş çiftçiler dava açarak haklarını arayabilir.