Herhangi bir işte çalışmayan annelere devlet tarafından sağlanan imkanların ve bu imkanlardan nasıl faydalanılır tüm detaylar ayrıntılı olarak sizlere aktarıyoruz. Devlet tarafından çeşitli şekillerde vatandaşlara destekler sağlanmakta. Sosyal Güvenlik Kurumu ve diğer devlet kurumlar tarafından sağlanan bu desteklerden birçok vatandaşımız haberdar değil. Devlet tarafından sağlanan desteklerden bir tanesi de çalışmayan annelere yönelik. İşte çalışmayan annelere sağlanan o destek ve imkanlar;

DEVLET DESTEKLERİ NELER?
Devlet çalışan ve çalışmayan annelere birçok destek vermekte. O desteklerden SGK tarafından sağlananlar arasında doğum parası, emzirme parası, bakıcı parası ve iş göremez parası varken İŞKUR tarafından ise annelere, İş’te anne projesi cep harçlığı ile iş garantili meslek kursu sağlanmakta.

DOĞUM PARASI NE KADAR?
Hiçbir koşulu bulunmayan bu maddi desteği her anne alabilmekte. Bu destek miktar olarak geçtiğimiz yıllarda uygulamaya gelen düzenleme ile değişti. Yeni düzenlemeye göre çocuk sayısına göre değişen miktar bir çocuk için 300 TL, iki çocuk için 400 TL ve üç çocuk için 600 TL olarak ödeniyor. Bu destekten faydalanabilmek için çocukların Mayıs 2015’ten sonra doğması gerekmektedir.

EMZİRME PARASI NE KADAR OLDU?
Yeni doğum yapmış annelere 2019 yılı itibariyle her anneye emzirme parası olarak 178 TL ödeme yapılmaktadır.

BAKICI PARASI NEDİR, NE KADAR?
Kadınların istihdama katılım oranını arttırmak amacıyla başlatılan bu destek, 0-2 yaş arası çocuğu olan annelere çalışmaya devam ettikleri süre boyunca bakıcı desteği verilmekte. Bu destek 1500 TL’ye kadar ulaşmaktadır.

İŞ GÖREMEZLİK DESTEĞİ NEDİR, ŞARTLAR NELER?
Hamile kalmış ve anne olmaya hazırlanan kadınlara hamileliğin son dönemleri ile doğumdan sonraki ilk dönem ücretli izin sağlanmakta. Bu izin sürecinde annenin maaşına devlet desteği sağlanıyor. Bu destekten faydalanmak için annenin son bir yıl içinde en az 90 gün prim ödemiş olmak şartı var.

İŞ’TE ANNE DESTEĞİ NEDİR, DESTEK NE KADAR?
Çalışmak isteyen annelere İş’te Anne Projesi ile günlük 80 TL cep harçlığı ile iş garantili meslek kursu sağlanmaktır.