Gündemde yer alan bir haberde özellikle maden ve yeraltı kömür çıkarma dahil olmak üzere maden çıkarma iş yerlerinden çalışan işçilere Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından AB projesi kapsamında iş sağlığı ve güvenlik koşullarının iyileştirilmesi amacı ile 24 ay, 2 yıl boyunca hibe desteği sağlanacağı yer aldı. Özellikle maden işletmeleri ve bu işletmelerde çalışan binlerce işçinin bu hibe desteğinden ilgili şartları sağlayanların 24 ay boyunca yaralanacağı da açıklanan bilgiler arasında yer aldı. AB bütçesi tarafından finanse edilen bu proje desteğinin verilmesindeki amaç ise zorlu şartlarda çalışan işçiler ve işletmelerde çalışma koşullarını iyileştirmek ve daha bir çalışma ortamını uluslararası standartlarda sunmak olarak ifade edildi.

Maddi Destek de Verilecek

AB ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ortak gerçekleştirilen bu proje kapsamında Türk Standartları Enstitüsü standardının entegrasyonu için finansal destek verileceği açıklandı. Yapılan açıklamada ise “AB projesi kapsamında iş sağlığı ve güvenliği koşullarının iyileştirilmesi amacıyla yeraltı kömür ve metal maden iş yerlerine, 24 ay boyunca hibe desteği sağlanacak. Mevzuatla belirlenen alınacak önlemlerin birkaçı ise şöyle: Yeraltındaki çalışma koşullarının zorluğu dikkate alınarak çıkarılan cevherin özelliğine göre yeraltında zehirli ve patlayıcı gazların takibi, su baskınlarına karşı kontrol sondajı yapılması, ocak girişlerinde bağımsız iki farklı giriş çıkış sağlanması, mekanik havalandırma sistemi kurulması” ifadesine yer verildi.

Bütçe 17,5 Milyon

Açıklanan detaylara göre AB’nin finanse ettiği projede bütçenin 17,5 milyon olarak belirlendiği, proje ile birlikteiş sağlığı ve güvenliği, arama kurtarma gibi unsurlarda işçilere eğitim verilmesi, farkındalık sağlanması ve işitsel ve görsel materyaller ile madencilik sektöründe çalışanların yüzde 36’sına ulaşılması planlanıyor.

Editör: TE Bilisim