Korona virüs sebebi ile birçok çalışan zor durumda bulunuyor. Özellikle ülkede yaşanan ekonomik sıkıntılar da ele alındığında asgari ücret düzeyinde çalışanların bu süreçten en çok etkilenen kesimler arasında olduğunu ifade etmek mümkün. İşte asgari ücretlinin merakla beklediği haberlerden biri de dört ayda bir yapılan 463 TL tutarında ikramiye ile yıllık ödenen bin 852 TL’de. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından geçtiğimiz aylarda yapılan açıklamada "Sürprizlerimiz ve iyileştirmelerimiz olacak” açıklamasının ardından gözler bu ikramiyeye çevrilmişti. Peki ilgili ikramiyede son gelişmeler ne? Ödemeler ne zaman başlayacak, işte merak edilen sorulara yönelik detaylar.

TBMM’ye Sunuldu

Geçtiğimiz mart ayında meclis geleceği ifade edilen bu yasa halen teklif halinde bulunuyor. Meclisin açılması ile birlikte ilgili teklifin de görüşülmesinin yakında gerçekleşmesi bekleniyor. Özellikle salgın sürecinde ekonomik olarak zorluk çeken asgari ücretli çalışanlar için teklifin kabul edilmesi durumunda 4 ayda bir 463 TL ikramiye ödemesi yapılacak, yıllık toplamda asgari ücret maaşına ek olarak 4 ayda bir ödenecek olan 463 lira ile beraber 1.852 liralık ek ödeme yapılmış olacak. BU noktada asgari ücretli maaşından kesilen vergi 4 ayda bir ikramiye olarak ödenmiş olacak.

İyi Parti tarafından verilen teklif kapsamında daha önce de ekonomik şartların iyileştirilmesi adına bir başka teklif sunulmuş fakat teklif red ve çekimser oy kullanılması ile kabul edilmemişti. Bu yeni teklif için ise MHP ve AK Parti cephesinden de destek gelirse tasarının meclisten geçmesi mümkün olacak.

Asgari Ücretliye Kısa Çalışma Ödeneği

Korona virüs sebebi ile asgari ücretliler için çalışılmayan günlerde çalışanlara kısa çalışma ödeneği verilmekte olup buna göre günlük brüt tutarının yüzde 60’ı kapsamında damga vergisi düşüldükten sonra en düşük 1.752,40 lira ile en yüksek 4.380,99 lira arasında bir ödeme yapılıyor. Kısa çalışma ödeneği ile çalışanın maaşının yüzde 60’ını devlet karşılarken, kalan yüzde 40’ını da işveren tarafından karşılanabiliyor.

Bu ödeme için ise işverenlerin Kısa Çalışma Talep Formu’ ile ‘Kısa Çalışma Uygulanacak İşçi Listesini’ bağlı olduğu İŞKUR biriminin elektronik posta adresine elektronik posta göndererek başvuru yapmaları gerek.