Milyonlarca kişi tarafından merakla ve heyecanla beklenen asgari ücret tespit sürecine yönelik komisyon geçtiğimiz günlerde son toplantısını yaptı ve asgari ücretin net tutarı kamuoyuna aktarıldı. Milyonlarca asgari ücretli çalışanın büyük bir heyecan ve merakla beklediği asgari ücret tespit süreci nihayet kesinlik kazandı ve asgari ücret 2020 TL olarak kamuoyuna aktarıldı. Bu açıklamalar ve asgari ücretin tutarı sosyal medya platformlarında vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılansa da bazı vatandaşlar tarafından oldukça doğru bir karar olarak ifade edildi. Asgari ücretin Ocak 2019 tarihinden itibaren 2020 TL olarak vatandaşlara yansıtılması bir kenara, asgari ücretin belirlenmesinden etkilenecek diğer ödenekler ve maaşlara göz atalım:

Asgari ücret arttı, emekli aylığı ve işsizlik maaşı etkinlendi

Asgari ücretin artması demek, işsizlik maaşı ve 65 yaş aylığının da artış göstermesi anlamına geliyor. Öyle ki bu maaşlar asgari ücret maaşı üzerinden hesaplanakarak vatandaşlara ödeniyorlar. 65 yaş aylığı olarak bilinen maaşta bu durumda artış göstererek vatandaşlara yansıtılacak. Ayrıca yapılan anketler ve değerlendirmeler sonucu enflasyon rakamları, yani memurların maaşlarına alacakları zam miktarları da değişikliğe uğruyor. Yapılan açıklamalarda ve beklentilerde enflasyon % 11 olarak aktarılıyor. Bu değerlendirmeler kapsamında  ödenecek maaşlar için ise aşağıdaki tablo aktarılıyor.

Memur emeklisinin mevcut maaşının 2149 TL olduğu görülürken, beklentinin % 11.14 olması halinde gelen zamdan dolayı maaşın 2389 TL olarak ödeneceği görülüyor. Ayrıca bu enflasyon rakamının yüzde 11.59 olarak belirlenmesi durumunda da 2399 TL maaş ödeneği çıktığı görülebiliyor.