Anneler için doğum izinleri sonrasında yarım gün çalışma imkanları bulunmaktadır. Çocuk sayısına göre belirli sürelerle haftanın yarısında çalışıp anneler maaş alabilmekte. Çalışılan süreyi işveren verirken, çalışılmayan süreyi ise asgari ücret üzerinden İŞKUR ödemekte. Doğum sonrasında analık hali izni bitiminden itibaren kadın işçiler ile 3 yaşını doldurmamış erkek çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçiler yarım çalışma ödeneğinden faydalanabilmektedir.

ŞARTLAR

Haftalık çalışma süresinin yarısı kadar fiilen çalışmış olma, İşçi, doğum veya evlat edinme tarihinden önceki son 3 senede en az 600 gün süreyle işsizlik sigortası primi bildirilmiş olması, Analık hali izninin bittiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde en yakın İŞKUR birimine doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma belgesi ile başvuruda bulunulmuş olması gerekmektedir.

BAŞVURU NASIL YAPILIYOR?

Analık hali izninin bitiminden itibaren 30 gün içerisinde en yakın İŞKUR birimine doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma belgesi ile başvuru yapılması gerekmektedir.

ÖDEMELER NASIL VE NE KADAR SÜREDE YAPILIR?

Yarım çalışma ödeneği, çalışılan aya ait olan aylık prim ve hizmet belgesinin ilişkin olduğu aydan sonraki ikinci ay içinde aylık olarak, PTT şubelerine başvurarak alınabilmektedir. Yarım çalışma ödeneği, birinci doğum da en fazla 30 günlük, ikinci doğumda 60, sonrakilerde ise en fazla 90 gün süreyle ödenmektedir.

EKONOMİ VE GÜNDEM HABERLERİ İÇİN TAKİPTE KALIN!

İŞİN OLSA mobil uygulamalarımızı indirin tüm gelişmelerden anında ve ilk siz haberdar olun!

İOS> TIKLA

ANDROİD> TIKLA