Ülkemizde bilindiği üzere EFT sadece mesai saatleri içinde yapılmakta olup mesai saatleri dışında yapılan EFT'ler ilk iş günü ve ilk mesai saati içerisinde kullanıcının hesabına geçmektedir. Merkez Bankası almış olduğu karar ile EFT'deki mesai saatlerini kaldırıyor ve sistemine adına FAST ismini veriyor. Buna göre ilgili sisteme yönelik çalışmalar devam ederken ilk girişimin 18 Aralık 2020 tarihi itibari ile gelmesi beklenmektedir. Şu an için 11 bankanın pilot olarak kullanılacağı ve sonrasında tüm bankaların FAST sistmine geçiş yapması bekleniyor. Üstelik iban oladan para çok daha kolay gönderilecek.

FAST Sistemi Detayları Nedir?

Merkez Bankası aracılığı ile pilot uygulama 18 Aralık tarihi itibari ile başlayacak ve 7/24 EFT sistemine geçilecek. Sistemin adına FAST verilmiş olup iban numaraları da tarih olacak. Buna göre iban numaraları yerine kullanıcılar para göndereceği kişinin telefon numarasına, adresine para gönderebilecektir. İban numaraları silinmeyecek ancak büyük ölçüde müşterilerin telefon numaraları ile para göndereceği ön görülüyor.

Tüm Bankalarda Olacak

Merkez Bankası aracılığı ile pilot uygulama 18 Aralık tarihinde başlıyor. Pilot uygulamanın her hangi bir sorun ile karşılaşmamasının ardından FAST ismi verilen sistemin Türkiye'de ki kamu ya da özel tüm bankaların kullanımına açılması ve tüm müşterilerin 7/24 EFT yapabilmesine olanak sağlanacaktır.