Tüm dünya ülkeleri hem kendi kıta sahalarında hemde anlaşma yaptıkları ülkelerin arazilerinde değerli maden arayışlarına devam ederken Türkiye doğalgaz'dan sonra şimdide dev bir altın rezervi buldu. Rezervin ortalama 3,5 milyon ons kaynaklı olduğu belirtilirken bugünki piyasa değerinin minimum 46 milyar TL olduğu söyleniyor. Peki nerede bulundu, ülkeye neler kazandıracak, işte tüm gelişmeleri sizlerle paylaşıyoruz.

Altın Rezervi Hakkında Tüm Detaylar

Altın rezervi Tarım Kredi iştiraki Gübretaş tarafından bulundu. Gübretaş kamu yararına faaliyet gösteren şirketlerden birisi olarak bilinmektedir. Altın rezervinin bulunduğu konum Bilecik ili Söğüt ilçesi olarak belirtildi. Bu alanda hali hazırda Gübretaş'ın maden sahası bulunmaktaydı ve gelen bilgilere göre altın rezervinin de yine bu arazi de bulunduğu belirtildi.

Resmi Açıklama Geldi

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü ve Gübretaş Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Poyraz tarafından resmi olarak "Borsaya bildirdiğimiz raporda da sahada yaklaşık 3,5 milyon ons kaynak olduğu ortaya konuldu. Bunun da 1 milyon 920 bin onsunun kesinleşmiş, şu anda çıkarılmaya hazır altın rezervi olduğu ortaya konuyor. Ayrıca 1,6 milyon onsun da kaynak olarak yüzde 83 oranında rezerve dönüşeceğinin tespiti yapılıyor. Bu miktarı da hesaba katınca Söğüt altın madeni sahasında yaklaşık 3,2 milyon ons civarında altın varlığından bahsedebiliriz. Bugünkü fiyatlar üzerinden bunu da değer olarak ortaya koymaya kalktığımızda yaklaşık 6 milyar dolar civarında bir değerden bahsediyoruz." açıklaması yapıldı.

Dünyada İlk 5'e Girecek

Tüm dünya ülkeleri altın arama faaliyetlerine devam ederken Türkiye'nin bulduğu altın arazisi şu ana kadar Türkiye'de ilk ve dünyada ise ilk beşe girecek büyüklükte olduğu belirtildi. Çünkü altın madenleri genel olarak daha az parçalar halinde bulunmaktadır. Peki altını kim çıkartacak? Kamu yararına çalışma gösteren Gübretaş tarafından gelen bilgilere göre Türkiye'nin kendi imkanları ve personelleri ile altını çıkartacağı müjdesi de verildi.