Korona virüs salgını sebebi ile ülkede birçok işletme faaliyetlerini durdurulmuş olup bu kapsamda çalışanların birçoğu işlerinden oldu ya da ücretsiz izne çıkarıldı. Virüsün özellikle ekonomideki bu etkileri ile mücadele için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından işverenlere ve işçilere işsizlik maaşı ve kısa çalışma ödeneği kapsamında ekonomik destek sağlanmaya devam ediyor ve bu destekten şu ana kadar 3 milyon kişi yararlandı. Bu çerçevede TİSK, Türk-İş ve Hak-İş tarafından ortak bir çağrı yayınlanmış olup yapılan bu çağrıda, sendikalar bakanlıktan ücretlerin ödenmesine ilişkin destek istedi. Sendikalar tarafından daha fazla kişinin kısa çalışma ödeneğinden yaralanmasını ve ikramiye, ek ödeme gibi hakların da ödenmesinin de yapılması çağrısında bulunuldu.

Ek Ödeme ve İkramiye Talebi

Hürriyet’in haberine göre TİSK, Türk-İş ve Hak-İş tarafından ortak sunulan çağrıda “…kısa çalışma döneminde gelir kaybı yaşayan çalışanların bu kayıplarının en aza indirilebilmesi amacıyla işverenler tarafından kısa çalışma ödeneği alan çalışana ek ödeme yapılmasına ve kısa çalışma dönemine isabet eden ikramiye gibi yan hakların da ödenebilmesine olanak sağlanmasının önemli olduğuna inanmaktayız” açıklaması yapıldı.

Diğer Talepler

Yapılan ortak çağrıda ayrıca çalışanların hane alım güçlerinin arttırılması amacı ile ödenen ücretler üzerinden alınan gelir vergisinin bu dönemde indirilmemesinin, işçilerin muaf olmasının bu sayede ekonomik desteğin sağlanacağı vurgulandı. Aynı zamanda ortak çağrıda ücretsiz izin gibi çözümlerin yerine işletmelerin bu süreçte çalışanlarına destek olmasının özendirilmesi talep edildi. Konu ile ilgili Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan ise, “İyi niyetli işverenler var. Çalışanını mağdur etmek istemiyor. Üretim durmuş, kısa çalışmanın üzerine ilave destek olmak istiyor. Bu da olabiliyorsa vergiden istisna olsun” açıklamasında bulundu. Diğer başkanlar ise ek ödeme yapan iş yerlerinin bulunduğunu ve bu işyerlerinin sayısının arttırılması gerektiğini ifade etti.