Koronvirüs ile mücadele kapsamında açıklanan ekonomik paketlerde; bu dönemde işsiz kalanlara, ücretsiz izine gönderilenlere, işletmesi faaliyetine ara verilenlere, gelir düzeyi düşük olanlara destek ödemeleri açıklandı. Kısa çalışma, ücretsiz izin ödemesi ve Pandemi sosyal destek ödemelerinde işsizlik maaşı alanlar kapsam dışı bırakıldı. Daha önce işinden ayrılmak durumunda olan işsizlik maaşı ödemesi alanların ödeme süreleri uzatılacak mı?

İlk olarak Çin’in Wuhan kentinde çıkan ve hızla Dünya genelindeki ülkelere yayılan Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edilen koronvirüs’ten işsiz kalan vatandaşlar derinden etkilendi. İlk vakanın görüldüğü 10 Mart tarihinden önce işsiz kalan ve bu dönemde işsizlik maaşı alanlar mevcut şartlarda başvuru yapabilecekleri iş ilanlarının azalması ve bir çok kamu kurumu ve özel sektör personel alım planlarını ertelemesi adayların tek geçim kaynağı işsizlik maaşının da süresinin dolması derinden etkileyen bir konu haline geldi.

SEVİNDİRİCİ BİR GELİŞME YOK!

3 Nisan tarihli yazımızda işsizlik süresinin uzatılıp uzatılmayacağı konusuna değinmiş ve gelişmeleri aktarmıştık. Üzerinden bir ay süre geçtiği. İşsizlik maaşı ödemelerini uzatılması ile ilgili bir paket açıklanmadı.

NE KADAR SÜRE İLE İŞSİZLİK MAAŞI ÖDENİYOR?

600 gün primi olana 6 ay boyunca (180 gün) , 900 gün primde ise 8 ay ( 240 gün), 1080 gün prim ödemesi bulunan çalışana 10 ay (300 gün) çalışanların mevcut işlerinde çalıştığı sürelere bağlı olarak işsiz kaldıklarında işsizlik maaşı ödemesi gerçekleştiriliyor. En düşük 177 Tl en yüksek 2354 TL maaş ödemesi her ayın 5’ine kadar İŞKUR’a bildirilen İban hesap numarasına, hesap numarası bildirmeyenlere PTT aracılığı ile T.C. kimlik numarasının son hanesine göre maaş ödeniyor. Gelişmelerden anında haberdar olmak için TIKLAYIN

Sizce işsizlik maaşı ödeme süresi ne kadar uzatılmalı?