Sosyal devlet anlayışının bir ilkesi olarak halkın refahını korumak ve sosyal refahı geniş bir tabana yaymak adına devlet tarafından çeşitli ödemeler yapılmaktadır ve kira yardımı da bunlardan birisidir. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen bu yardımla dar gelirli ailelerin kiralarını daha rahat ödemesine imkan sağlanması amaçlanıyor.

Kira Yardımı Yapan Kurumlar

Maddi problemlerle yüzleşen ailelerin kira yardımı için talepte bulunabileceği kurumlar var, bu kurumlar Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen kira yardımlarını ilgilisine ulaştırmaktan sorumlu. Bu kurumlar:

  • Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve bağlı olan müdürlükler,

  • Kaymakamlıklar bünyesinde faaliyet gösteren Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları,

  • Belediye,

  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığı,

  • Sivil Toplum Kuruluşları.

Bunlara ek olarak destek veren çeşitli özel vakıflar, dernekler ve gönüllü kuruluşlar da bulunuyor.

Kira Yardımı Ne Kadar

Kira yardımı bulunulan il ve oturulan muhite bağlı olarak 595 TL ile 955 TL arasında değişiyor. Ne kadar yardımdan yararlanılacağı Bakanlık tarafından belirleniyor ve başvuru sonrasında yapılacak denetimde netleştiriliyor.

Nasıl Alınır?

Kira yardımı başvurusu yapabilmek için nüfus cüzdanı fotokopisi, ikametgah belgesi, gelir belgesi ve muhtarlıklardan alınacak fakirlik kağıdı ile birlikte SYDV’ye (Kaymakamlıklara bağlı sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı) giderek başvuru yapılması gerekiyor. Kayıtlı mal varlığının olmaması, sigortalı olarak bir işte çalışmıyor olunması, emekli maaşı, dul maaşı ya da yetim maaşı gibi sosyal ödeneklerden yararlanılmaması, işsizlik maaşı alınmaması gerekmektedir.

Kira yardımı başvurusu yapıldıktan sonra sorgulama için Aile, Çalışma ve Sosyla Hizmetler Bakanlığı’nın e-Devlet üzerinden verdiği Sosyal Yardım Bilgileri Sorgulama hizmetinden yararlanılması gerekiyor.