Çalışan ve emeklilik hayali kuran binlerce kişinin merak ettiği konulardan biri de erken emeklilik ve az prim şartı ile emekli olabilmek. Özellikle SGK kanunun değişmesi ile birlikte emeklilik şartları da değişmiş olup bu konuda hem yaş hem de prim şartına göre farklı emeklilik tarihleri ortaya çıkmaktadır. Aynı zamanda birçok kişi 3600 ile emekli olmak istemekte olup bu prim sayısı ile emeklilik hakkından ise sadece belirli şartları sağlayan vatandaşlar yararlanabiliyor. Engelli vatandaşlarımız bu emeklilik şartı ile belirli sigorta başlangıcına sahip olması durumunda emekli olabiliyor.

Engelliler için Emeklilik Şartları

Sigortalı olarak bir işte çalışan vatandaşların 2008’de değişen yasa ile birlikteengel durumlarına göre farklı emeklilik tarihleri bulunmakta olup bunlar değişiklik göstermektedir.

Sigortalı olarak işe başlamadan önce en az yüzde 60 ya da daha fazla engeli olan vatandaşlar için emeklilik şartlar 15 yıl sigortalı olma, 3960 prim gün sayısına sahip olma,

Engel durumu yüzde 50 ile 59 arasında olan engelli vatandaşların ise 16 yıl sigortalı olma ve 4320 prim gün sayısına ulaşmış olma,

Engel durumu yüzde 40 ile 49 arasında olan engelli vatandaşların ise 18 yıl sigortalı olma ve 4680 prim gün sayısına ulaşmış olması durumunda emeklilik hakkı kazanacağı ifade edilmektedir.

1991 Girişle Emeklilik

Engelli vatandaşların 1991 sigorta girişi ile emekli olabilmesi için öncelikle 2008 yılından önce sigorta başlangıcı yani çalışılmaya başlanması gerekmektedir. Bu şartı sağlayanlar ise engel durumuna bakılmaksızın 3600 prim gün sayısı ile emekli olması mümkündür.

Erken Emeklilik Başvurusu

Engel durumuna göre yukarıdaki şartları sağlayan vatandaşlar, emeklilik hakkı elde etmektedir. BU durumda vatandaşların emeklilik için Emeklilik talep formu, nüfus idaresinden alınan nüfus kayıt örneği, sigortalı kişi hesap fişi ile SGK İl Müdürlüklerine başvuru yapmaları gerekmektedir.