Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk yaptığı açıklamalarda sosyal koruma kakanı kapsamında yapılan yardım ödemelerinde sosyal destek programı, kısa çalışma ödemeleri, nakdi ücret desteği, işsizlik maaşı ödemesi yapıldığını. Koronvirüs dönemlinde ihtiyaç sahiplerinde 11.5 Milyar Tl destek sağlandığını aktardı.

Pandemi sosyal destek ödemelerinden, 1. Faz ödemesinde 2.111.254 haneye toplamda 2 milyar Tl civarında bir ödeme yapıldı. 2. Faz ödemelerinde ise 2.316 milyar Tl’ye bulan ödeme gerçekleştirildi. Son olarak başvuruları tamamlanan ve halen devam eden ödemelerde 1013 milyar Tl ödeme gerçekleştirildi. Bu dönemde kısa çalışma ödeneğinde işsizlik ve nakdi desteklerin toplamı 11.559 Milyar Tl olarak açıklandı.

4. FAZ 1000 Tl ÖDEMESİ OLACAK MI?

Koronavirüs döneminde ihtiyaç sahibi ailelere ödenen Bin TL yardım ödemelerinden yeni bri başvuru alınıp alınmayacağı konusu henüz netlik kazanamadı. Bu konuda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından gelen bir açıklama bulunmuyor. 3. Faz ödemlerinde değerlendirme ve ödeme süreci halen devam ediyor.

1000 Tl başvuru sonucu sorgulama; E-devlet sorgulama ekranından T.C. kimlik numarası E-devlet giriş şifresi ile pandemi sosyal destek ön başvuru ekranına girişi yapmak başvuru durumunu öğrenmek için yeterli olacaktır. Başvurularda gelir aylığı yada emekli maaşı alanlar, kamuda sürekli işçi kadrosunda çalışanlar, memurlar, KÇÖ alanlar, işsizlik maaşı alanlar, 1 ve 2. faz ödemesi alanlar başvuru yapsalar bile kapsam dışı kalacaklar.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ulusa sesleniş konuşmasında vatandaşlara kolaylıklar gösterildiği destek verildiğini ekonomiyi canlandırmak üretim ve istihdamı arttırmak için yeni adımlar attıklarını ifade etti. 2 ayda 10 milyon vatandaşa 11.5 milyar lira karşılıksız nakit ödeme yapıldığını ifade etti.