Koronavirüs ödemelerinden ir tanesi olan Pandemi Sosyal yardım destek ödemeleri için başvuru süresi tamamlandı. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk televizyon programına katılarak gündeme ilişkin pek çok konuda değerlendirmeler yaptı. 1000 Tl Sosyal yardım ödemesi başvuru sonuçları ne zaman açıklanacak konusunda gelen açıklamada bazı başlıklar şu şekilde;

BAŞVURU YAPANLARIN YÜZDE 60'I ŞARTLARI TAŞIMIYOR!

6 milyon başvurudan yüzde 60'ı şartları taşımadığı için değerlendirme dışı olarak değerlendirildi. Sosyal güvenlik Kurumu açısından kriterleri taşıyan başvurusu olumlu olarak kabul edilen 620 bin haneye faz ödemesi yapıldı.

BİN TL ÖDEMESİ ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

1. ve 2. faz ödemelerinde toplamda 2.3 milyon aileye Bin Tl ödeme yapıldı.
3. faz ödemesi başvuruları e-devlet üzerinden alındı.
3. faz ödemesi başvurusu sayısı 6 milyonu geçti.
Başvuru değerlendirmesinde kapsam dışı kalan gruplar şu şekilde açıklandı. 1. faz ve 2. faz başvuru yapanlar, memurlar, emekliler, kamu işçileri, işsizlik ödeneği alanlar başvuru şartını taşımadıkları için değerlendirme dışı kaldı.

KISA ÇALIŞMA ÖDEMESİ

5 Mayıs tarihinde başlayan kısa çalışma ödemesi için 2.5 milyon aileye ödemeler yapıldı. Kısa Çalışma ödemeleri tamamlanırken bir yandan kısa çalışma başvurusu da alınmaya devam ediliyor.

Kısa çalışma maaşları çalışanlara ödendikten sonra incelemeleri başlatılacak ve eğer başvuru şartlarına sahip olmayan çalışan var ise işverenden tahsil edilecek.

ÜCRETSİZ İZİN ÖDEMESİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

8 Mayıs cuma günü ücretsiz izin ödemesi başvuru yapan işverenlerin çalışanlarına ödemeler başlayacak. Sosyal Güvenlik Kurumu SGK ekranından ücretsiz izin pandemi modülünden başvurular yapılabilecek.