2020 – 2021 eğitim ve öğretim yılının salgın gölgesinde başlaması sebebi ile birçok konuda hem velilerin hem de öğrencilerin merak ettiği birçok konu bulunuyor. Özellikle yüz yüze eğitimin kısmen yapılması ile birlikte öğrenciler, bu eğitim dönemini hem yüz yüze ve uzaktan olmak üzere iki şekilde gerçekleştiriyor. Yüz yüze eğitimde ise zorunluluk bulunmuyor, öğrenciler katılım sağlamasalar da devamsız sayılmıyorlar.

Fakat MEB tarafından gelen son dakika açıklaması kapsamında özellikle sınav uygulamasına ilişkin önemli bir uyarıda bulunuldu. Buna göre öğrenciler her ne kadar derse katılmakta zorunlu tutulmasa, devamsız sayılmasa da yüz yüze yapılacak olan sınavlara katılmadıkları durumda başarısız sayılarak sınıfta kalabilecek. İşte açıklamaya ilişkin detaylar.

Sınavlar Yüz Yüze Yapılacak

Hürriyet Gazetesi’nden Nuran Çakmakçı tarafından yapılan habere göre 31 Ağustos’tan itibaren açık olan okulların yüz yüze eğitime geçilmesi ise eylül ayı ortasında itibaren gerçekleştirilmişti. Bu noktada birçok öğrenci evden, birçok öğrenci ise okula giderek eğitim ve öğretim sürecini tamamlıyordu. Döneme ilişkin merak edilen konulardan biri de sınavların nasıl yapılacağına ilişkin soruydu.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yapılan açıklamalarda ise tam olarak ifade edilmese de sınavların yüz yüze yapılacağının mesajı verilmekteydi. Sınavların yapılacağı kasım ayına yaklaşırken ise henüz resmi bir açıklama yapılmazken bazı İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin gönderdikleri yazılarda 23 Ekim 2020’den itibaren sınav takvimlerinin beklemeye alınması talimatı verildiği, talimat gelene kadar ise “dersler ilgili sınıflarda yüz yüze, diğer sınıflarda online olarak devam edecektir" ifadelerine yer verildi.

Sınav Süresi Uzatılacak

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygulanması muhtemel iki senaryo bulunmakla birlikte bunlardan biri Uygulamalı dersler olan müzik, beden eğitimi, resim gibi derslere not verilmesinde bakanlık açıklaması beklenecek, diğeri ise Matematik, fen bilgisi, Türkçe, yabancı dil gibi akademik derslerde mutlaka ve mutlaka yüz yüze yazılı sınav yapılacak. Yüz yüze yapılacak olan sınavların ise 20 ile 25 güne yayılması sağlanacak.

Bu durumda yüz yüze yapılan sınavlara girmeyenler başarısız sayılacak, ikinci dönemde de okulda yapılan yüz yüze sınavların hiçbirine katılmazsa öğrenci, sınıf tekrarı yapacak. Fakat bu durum yüz yüze ve uzaktan eğitimin bugünkü koşullarda karma olarak devam etmesi halinde geçerli olacak.