Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından yapılan duyuruda 28 Ekim tarihi itibari ile KYK kredi ile burs başvurularının başladığı belirtildi. Buna göre üniversiteleri kazanan milyonlarca genç açıklama yapıldıktan sonra e-devlet üzerinden müracaatlarını yapmaya başladı. Bilindiği üzere genel olarak öğrencilere kredi çıkıyor ve kimi öğrenci krediyi alırken kimileri almıyor. Burada merak edilen bir konu var ki kredi çıkarsa kredi alındığında alınan para kadar mı ödeme yapılıyor?

Enflasyon Faizi Ekleniyor

Öğrencilerin bir çoğu kredi çıktığında aldıkları gibi parayı üniversite bitirdiğinde ödedikleri yanlışına kapılıyor ancak durum tam olarak öyle değil. Üniversite bittikten sonra çekilen kredi KYK tarafından hesaplanıyor yıllık enflasyon faizi oranları ile ödeme planı belirliyor.

Örneğin 2015 yılında üniversiteyi kazanan ve 4 senede 2019 yılında üniversiteyi bitiren bir öğrenci KYK'dan ortalama 18 bin TL gibi bir kredi ücreti aldı. KYK tarafından yapılan hesaplamalardan sonra bu öğrencinin ortalama 26 bin TL ile 27 bin TL aralığında bir rakamı 2021 yılında ödemeye başlayarak 3 senede yan, 2024 yılına kadar bitirmesini uygun gördü.

Yani kısaca öğrenciler kredi aldıklarında tüm ücreti geri ödüyorlar ancak ekstra olarak yıllık belirlenen enflasyon rakamları da yine yıllık olarak krediye ekleniyor ve ona göre toplam bir ücret çıkıyor. KYK'nın belirlediği plan aralığında ise ödemeler taksit taksit geri alınıyor.

BURS ve KREDİ BAŞVURUSU HABERİ