Nasıl Eczacı Olunur?

Meslekleri çocuklar mı seçer yoksa aileleri mi ? Aslında mesleği kim yapacaksa o seçer değil mi ? Ya da öyle olması gerekiyor diye biliyoruz değil mi ? Evet ne yazık ki değil. Peki neden böyle söylüyoruz. Bir takım meslekler, getirileri , garantili oluşları bakımından mesleği yapacaklardan çok aileleri tarafından karar verilen mesleklerdir. İşte eczacılıkta böyle bir meslektir. Eczacılık, aslında herkesin yapabileceği bir iş olmamakla beraber ne yazık ki ülkemizde bakkal ya da market işletmek ile aynı kefeye konulabiliyor. İşte tüm bunların önüne geçmek için bu mesleği isteyerek seçin, ve bu mesleği gerçekten insanların sağlığını en öne alarak yapmaya çalışın. Para her meslek için bir başarı ödülüdür ya da sevme ve o işi mutlulukla yapma karşılığıdır. Ancak özellikle eczacılı için para ile ilgili düşünceleriniz zaten olmayacaktır yeter ki işinizi severek ve insanların sağlığını düşünerek yapın. İnsanlara yardımcı olun gereksiz ilaç almalarına gereksiz medikal cihaz ve aletler almalarına yöneltmeden, minimum masraf ile en sağlıklı yollara yönlendirin. Bu birkaç öneriden sonra nasıl eczacı olunur sorusunu cevaplayalım. İlk olarak lisans mezunu olmanız gerekiyor ve bu Eczacılık fakültesi içerisinde ki Eczacılık lisans programıdır.

Eczacılık fakültesi 5 yıldır ve okuması ve de bitirmesi gerçekten çok kolaydır. Eczacılık 4 yıllıktı ancak 10 sene önce 5 yıllık olarak değiştirildi. 5 yıllık eczacılık bölümü bitirenler yüksek lisans derecesi ile mezun olmuş olurlar. 5 yıllık tüm eczacılık öğretim planı yeni ve çağdaş eczacılık anlayışının en temellerini kazandırmak üzere özenle tasarlanmıştır. Birinci ve ikinci yıldaki bu program temel eczacılık bilimleri ve de bunlarla ile ilgili dersleri kapsamakta ve oluşmaktadır. Diğer yıllar olan Üçüncü ve dördüncü yıl farmasötik bilimlerde ve teorik ve de pratik dersleri kapsamaktadır bu en zor senelerdir diyebiliriz.

Beşinci yıl ise yani son sene, bitirme tezi ve de bu tez ile birlikte serbest eczane eczacılığı ve hastane ecacılığı ve de bir diğer alan olan endüstri eczacılığı gibi tüm meslek uygulama alanlarında yeni açılan seçmeli alan dersleri ve de bu kapsamda staj çalışmasını içermektedirler. 5 yıllık Eczacılık Fakültesinden başarı ile ve sorunsuz şekilde işi gerçekten öğrenerek mezun olan eczacılar, tüm bu yasaların verdiği yetkiler çerçevesinde bir sağlık meslek mensubu olarak kısaca serbest eczanelerde serbest eczacılar olarak ve de hastane kliniklerinde ve ayrıca da hastane eczanelerinde eczacı olarak ve ilaç ve de diğer kozmetik endüstrisinin üretimden temel alarak başlamak üzere ayrıca tüm birimlerinde eczacı olarak meslek yapabilir ve görev almaktadırlar. Ayrıca eczacılar sayılan bazı alanlarda akademisyen veya da bu alanlarda araştırmacı olarak eğitim ve de araştırma faaliyetlerinde de gerçekten aktif olarak yer almaktadırlar ve bu şekilde kariyerlerini yönetebilirler. Eczacılık mesleğini, mevcut yasalar ve mevzuat doğrultusunda, etik ve deontolojik ilkeler çerçevesinde uygulayabilme ve gerektiğinde bu anlamda inisiyatif kullanabilme .

Edinmiş olduğu bilgileri toplumun sağlık düzeyinin ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi için kullanabilme Eczacılık meslek uygulamalarındaki süreçleri ve kişiler arası ilişkileri yönetebilme ve iletişim yeteneklerini kullanabilme Meslek uygulama alanlarındaki çalışma süreçlerini planlayabilme, ekip üyesi olabilme, ortak çalışmalara katılabilme ve bu çalışmaları yönetebilme Evrensel ve ulusal sağlık sorunlarının farkında olarak sağlık hizmet kalitesinin artırılmasına yönelik politikalar üretebilme İnsan sağlığının temelini oluşturan biyolojik sistemlerin işleyişi, sürdürülmesi ve patolojisine yönelik kavramlara sahip olabilme Temel ve uygulamalı fen bilimlerini eczacılık meslek uygulamaları ile birleştirerek eczacılık alanında kullanabilme Eczacılık alanında sahip olduğu bilgileri, farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirip yorumlayabilme, analiz edebilme ve çözüm önerileri getirebilme Doğal, sentetik ve biyolojik kaynaklı ilaç etkin ve yardımcı maddelerinin araştırılması, geliştirilmesi ve üretilmesi konularında yeterli bilgi ve uygulama becerilerine sahip olabilme Farmasötik preparatların ve tıbbi ürünlerin araştırılması, geliştirilmesi ve üretilmesi konularında yeterli bilgi ve uygulama becerilerine sahip olabilme İlaç etkin ve yardımcı maddelerinin, farmasötik preparatların ve tıbbi ürünlerin fiziksel, kimyasal, biyolojik, mikrobiyolojik ve toksikolojik analizleri konusunda yeterli bilgi ve uygulama becerisine sahip olabilme Birinci basamak sağlık hizmetinin gerektirdiği eczacılık hizmetlerini sunabilme İlaçların hastaya sunulmasından önce, reçeteyi oluşturan ilaçların en uygun dozu, uygulama yolları ve geçimsizlikleri konusunda gerekli bilgiye sahip olma ve bu bilgileri kullanabilme İlaçların ve tıbbi ürünlerin metabolizmaları, etkileri ve kullanımları ile ilgili bilgileri kullanarak hastaların reçetelerini doğru ve uygun olarak karşılayabilme İlaçların en uygun şekilde kullanımını sağlamak ve teşvik etmek amacıyla farmasötik bakım ve klinik eczacılık uygulamaları çerçevesinde hasta kayıtlarını yönetebilme; hasta, hekim ve diğer sağlık personeline ilaçlar konusunda danışmanlık hizmeti verebilme İlaçların en uygun şekilde kullanımını sağlamak ve teşvik etmek amacıyla, farmasötik bakım ve klinik eczacılık uygulamaları çerçevesinde ilaç tedavisinin hasta boyutunda değerlendirilmesi, değiştirilmesi ve karar verilmesi aşamalarına katılabilme ve bu alanda yeterli bilgi ve uygulama becerilerine sahip olabilme Doğru ilaç kullanımını teşvik etmek üzere kullanımındaki eğilimleri izleme, değerlendirme ve çözüm geliştirebilme becerilerine sahip olabilme İlaçlar ve sağlık alanında eğitim verebilme, danışmanlık ve denetim yapabilme

Eczacılık meslek uygulama alanlarının gerektirdiği çeşitli teknolojik araçlar, bilgi kaynakları ve yazılımlar konusunda yeterli bilgi ve uygulama becerilerine sahip olabilme En az bir yabancı dili kullanarak eczacılık uygulama alanlarındaki bilgi ve gelişmeleri izleyebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme Yaşam boyu öğrenmenin bilincinde olarak, eczacılık meslek uygulamaları, bilim, teknoloji, çağdaş düşünce ve davranış boyutunda güncel bilgilere sahip olabilme, bu bilgileri geliştirebilme ve derinleştirebilme, gibi yetki ve yeteneklere sahip olmalıdır eczacılar. Eczacılı işte tüm bu alanlarda sizi yetiştirecek ve tam bir eczacı yapacaktır. Tüm diğer sitelerdeki eksik bilgilerin yerine sitemizde site sıfırdan en temel bilgilerden , en gerçekçi bilgilere kadar tüm ayrıntılarıyla bu mesleği yapacak birinin tüm merak ettiği soruları cevaplamaya çalıştık. İsinolsa.com sitemizde tüm meslekler hakkında doğru gerçek ve de ayrıntılı bilgiler bulabilirsiniz.