Kamu Personeli Seçme Sınavı’na aylar kala adaylar araştırmalarını derinleştirdi ve hangi kamu kurumlarında çalışmaları konusunda karar vermelerine çok az zaman kalmış durumdadır. Birçok noktada tercih yapacak olan adayların ise Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda barajı geçerek iyi bir puan almış olmaları gerekmektedir. Bunun ardından açılan kontenjanlarda istedikleri bölümü tercih edecek olan adayların sonuçları da kısa bir sürede açıklanacaktır.

Adayların tercih edecekleri memur kademelerinden birisi de mübaşirliktir. Mübaşirler, Türkiye Cumhuriyeti bağımsız mahkemelerinde görev alan kişilerdir. Adalet Bakanlığı’na bağlı oalrak çalışan bu kişiler, yargı komitelerinde görev almaktadırlar. Adli Yargı Komisyonları’nda bulunan görevliler tarafından ataması yapılan adaylarda bazı özellikler aranmaktadır ve bu özelliklerin ilk sırasında adayların en az lise mezunu olmaları şartı aranmaktadır. Bunun beraberinde Kamu Personeli Seçme Sınavı’na girerek en az 70 puan almış olan adaylar bu alımlara başvurabileceklerdir. Mübaşirlerin görevleri ise oldukça merak edilmektedir. Mahkemelerde görev alan mübaşirler, duruşmalar sırasında, konuşma ya da savunma sırası gelen suçlu ya da tanıkları çağırmakla sorumludurlar. Ayrıca bu kişilerin duruşma salonuna giriş ve çıkışları sırasında onlara eşlil etmektedirler. Eğer duruşmada sonuç elde edilemez ve mahkeme ertelenmiş olursa, mahkemenin hangi tarihe ne sebepten ertelendiğine ilişik düzenlenen resmi belgeyi davalı ve davacıya vermek yine onun görevidir. Mahkeme boyunca tarafların savunması ya da şikayetleri kayıt altına alınmaktadır ve mübaşirler de bu kayıtları zimmet defterine kaydetmektedirler.
Mübaşir Maaşları 2016 yılındaki zamlarla birlikte 2 bin 700 liraya akdar yükselmiş durumdadır. Kadrolu bir şekilde işe başlayan mübaşirlerin üniversite mezunu olmaları halinde aldıkları ücretler de artmaktadır. Kamu Personeli Seçme Sınavı’ndan sonra başvurusu onaylanan adaylar işe başlatılmadan önce bir kez daha sözlü sınava sokulmaktadırlar ve bunu geçen adaylar işe başlamaktadır.