Ülkemizin dört bir yanında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarına ait trenler yük ve yolcu seferleri yapmaktadır. Bilindiği gibi nasıl otomobil, uçak ve gemilerin şoförleri var trenlerinde şoförleri bulunmaktadır. Tren şoförlerine makinist denilmektedir.

Özellikle ufak yaşta ki pek çok çocukta tren sevdası bulunmaktadır. Bu tren sevdasından dolayı makinist ülkemizde oldukça tutulan meslekler arasında yer almaktadır. Peki makinist nasıl olunur? Makinist maaşları ne kadar 2017

MAKİNİST MAAŞI

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarında görevli makinistlerin maaşları genel olarak 2 bin 500 liradan başlamakta ve 4 bin 500 liraya kadar yükselmektedir. Tecrübeli ve eski makinistlerin almış oldukları makinistlerin maaşları daha yüksektir. Ancak bilindiği gibi makinist mesleği oldukça zordur çünkü pek çok sefer günler sürmekte ve makinist günlerce eve gidemediği gibi trende kalmaktadır.

MAKİNİST NASIL OLUNUR

Pek çok meslek için üniversitelerde bölümler bulunmaktadır. Bu bölümlerde okuyan öğrenciler bölümleri ile alakalı meslekler yapabilmektedir. Peki Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarında görevli makinist nasıl olunur?

Öncelikle TCDD Genel Müdürlüğünde yapılan eğitimlere adayların katılması ve bu eğitimlerde başarılı şekilde geçmesi gerekmektedir. Lise mezunları TCDD'de ortalama bir buçuk yıl eğitim almakta ve bu süre meslek lisesi mezunu olanlarda 3 yıla kadar çıkmaktadır. Eğitimin sona ermesi ile adaylar makinist mesleğinde görev yapmaktadır.
Editör: TE Bilisim