Kaykamam hepimizin bildiği gibi ilçenin tüm sorumluluğunu üzerine almaktadır.. İlçede yaşayan insanların sorunları ve sıkıntılarını gidermek için çalışmalar yaparak ilçeyi geliştirmeyi hedeflemektedir. İlçenin genel yönetimini eline alarak yardımcıları ile bulunduğu bölgeye hizmet ederek çeşitli alanlarda çalışmalar yapmaktadır. İlçede devleti tesil eden bir kuruluş olarak bilinirken devlet işlerini yapmak isteyen halk kaymakamlık binasını ziyaret ederek hizmetten faydalanmaktadır.

Kaykaman olmak için bir çok aşamalardan geçerek sonuca ulaşılmaktadır. Eğitim sürecinizin ardından yapılan sınavlara girerek üniversite hayatınızı başlatmış bulunursunuz. Üniversite hayatı meslek seçiminin ilk adımı olarak bilinmektedir. Böylece seçiminizi yaparak başarılı bir öğrencilik süreci geçirebilir, yapılan kaymakamlık sınavlarına dahil olarak aldığınız puan ile devlet kuruluşunda atanma hakkına sahip olabilirsiniz. İlçelere devletin organı olarak bilinirken başarılı bir hizmet sunarak değişim yaratabilirsiniz. Modern bir görünüm yaratabilir gerek temizlik gerekse halkın sorunları ile birebir ilgilenerek görevinizi en iyi şekilde yapabilirsiniz. Valinin denetimi altında işlerinizi yürütürken kendinizi geliştirerek bilgi birikiminizi kaybetmemeyi hedefleyeceksiniz. Aynı zamanda emeğinizin karşılığı olan ücretinizi aylık olarak alacak geleceğe dair kurduğunuz hayalleri gerçeğe dönüştüreceksiniz. Kaymakamın görevleri arasında ilçede kuralları ve yasaları uygulamak birinci sırada yerini alacaktır. Valinin söylediklerini dikkate alarak uygulamaya koyacak devlet ile uyum içerisinde hareket edecektir. Kaymakamların almış oldukları ücrete bakacak olursak yaklaşık olarak devlet kurumunda çalışan kaymakam maaşları 4000 ila 5000 arasında değişkenlik gösterecektir.

Kaymakam olmak için yüksekokul okumuş olmanız zorunludur. Yöneticilik duygunuzun güçlü olduğuna inanıyorsanız meslek seçiminizi bu yönde yapabilir kaliteli bir yaşam geçirebilirsiniz. Diksiyon eğitimi almanız sizin için faydalı olurken iletişim kurmanızı kolaylkaştıracak akıcı bir konuşma ile kendinizi ifade edebileceksiniz. Planlı ve programlı bir şekilde işinize odaklanıp bilinçli bir kaymakam olarak görevlerinizi aksatmayacaksınız.