Suriye'de yaşanan iç savaşın durumu ne olacak? Esad, ülkede yeniden seçim kararı alacak mı? Viyana'da bugün ilk defa yan yana gelecek olan bölgenin en önemli iki ülkesi İran ve Suudi Arabistan, Suriye için ne düşünüyor işte detaylar.


Avusturya'nın başkenti Viyana bugün Suriye'deki iç savaşa siyasi çözüm toplantısına evsahipliği yapacak.Toplantıda Türkiye, ABD, Rusya'nın yanısıra bölgesel iki rakip ülke İran ve Suudi Arabistan da ilk kez aynı masada buluşacak.

Mısır'daki askeri darbe sonrasi Türkiye ile Mısırlı yetkililer de ilk kez bir masa etrafından buluşacak.  

Suriye krizinin önemli aktörleri, Suriye krizine siyasi çözüm ve aralarındaki görüş ayrılıklarını gidermenin yolunu arayacak.

SUUDİ ARABİSTAN KARŞI ÇIKIYORDU

Suudi Arabistan, Suriye'nin içişlerine karışmak ve teröre destek vermekle suçladığı İran'ın görüşmelere davet edilmesine bugüne kadar karşı çıkıyordu ancak ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin bu hafta Riyad'a yaptığı ziyaret ve ABD Başkanı Barack Obama'nın Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al Suud ile salı günü yaptığı telefon görüşmesinin ardından Suudi Arabistan tavrını yumuşattı.

"RUSYA VE İRAN'IN NİYETİ TEST EDİLECEK"

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr çarşamba günü yaptığı açıklamada, İran'ın Viyana'ya davet edilmesi için, "Bu, siyasi çözüme ulaşma konusunda Rusya'nın ve İran'ın ne kadar ciddi olduklarını test etme imkanı sağlayacak" değerlendirmesini yapmıştı.

ŞAM YÖNETİMİ  VE MUHALİFLER YOK

Ancak toplanıtya Şam yönetimiyle muhalefetten katılım yok. Bu toplantı öncesi BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun katılımcılara küresel liderlik için ulusal perspektifi geride bırakıp görüşmelerde esnek olmaları çağrısında bulundu.

İRAN'LA GÖRÜŞME SONRASI AÇIKLAMA

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de Suriye'de siyasi çözüm için Viyana'da masaya oturacak ülkelerden uzlaşma için esneklik göstermelerini istedi.

Mogherini, Viyana'da İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile görüşmesinin ardından açıklama yaptı. Tüm aktörlerin ilk kez aynı masaya oturacak olmalarının önemli olduğunu vurgulayan Mogherini, "BM Genel Sekreteri'nin de söylediği gibi esneklik göstermemiz gerekiyor ve bu siyasi zemini geliştirmemiz gerekiyor" dedi.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Viyana'daki Suriye toplantısına katılmak için dün Avusturya'ya geldi. Zarif, nükleer müzakerelerde pazarlık yaptığı ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'le tokalaştı.

17 ÜLKE DAVET EDİLDİ

Toplantıya ABD, Rusya, Türkiye ve Suudi Arabistan'ın yanı sıra, İran, Çin, Irak, Lübnan, Mısır, Ürdün, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya dışişleri bakanları davet edildi.

Görüşmelere AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura da katılacak.

ABD'nin yaptığı davete olumlu yanıt veren İran'ın toplantılarda Dışişleri Bakanı Zarif başkanlığında bir heyetle temsil edilmesi bekleniyor. Toplantıda Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu temsil ediyor.

İLK TOPLANTIYA 4 ÜLKE KATILMIŞTI

ABD, Rusya, Türkiye ve Suudi Arabistan dışişleri bakanları, Suriye konusunda 23 Ekim'de Viyana'da dörtlü görüşme gerçekleştirmiş, siyasi çözüm amaçlı görüşmelerin daha geniş katılımla sürdürülmesi kararlaştırılmıştı.

Editör: TE Bilisim