F-35'lerle ilgili Türkiye'ye güzel haber! F-35 savaş uçağının orta gövdesi ve motorun önemli bazı parçaları Türkiye'de üretiliyor. ABD dışında F-35’lerin motorlarının imalat, bakım ve montajıyla ilgili seçilen ilk merkez Türkiye oldu. Türkiye dahil 9 ülkenin ortak projesi F-35'lerin, gelecek 40 yılın taarruz uçağı olması öngürülüyor.

Radara yakalanmama özelliğine sahip yeni nesil uçaklar, Türkiye dahil 9 ülkenin ortak projesi Avustralya, Kanada, Danimarka, İtalya, Hollanda, Norveç, İngiltere ve Almaktadır. Lockheed Martin'den Türkiye'ye Mesaj F-35’lerin ana üreticisi Lockheed Martin, resmi davet yazısında, “Lockheed Martin olarak 21 Haziran 2018 tarihinde Fort Worth’ta gerçekleştireceğimiz ‘Türkiye Cumhuriyeti F-35 Teslimat Töreni’nde sizleri yanımızda görmekten mutluluk duyacağız” denildi ABD ile 141 uçak satışı için anlaşma imzalayan Lockheed Martin uçağın en yaygın modeli olan F-35A’nın fiyatını Şubat 2017’deki anlaşmaya göre yaklaşık yüzde 6 düşürerek 94.3 milyon dolardan 89 milyon dolara çekmişti.

Türkiye’ye ilk F-35A teslim törenin geçen 21 Haziran’da Lockheed Martin’in Fort Worth’daki tesislerinde yapılmıştı. F-35A’ları kullanacak pilotların eğitimi de Arizona’daki Luke Hava Üssü’nde başlamıştı. Türkiye 30’u kesin 100 F-35 siparişi verilmiştir.

Kesin siparişi verilen 30 F-35’in 2023’e kadar TSK’nın envanterine girmesi bekleniyor. İlk F-35A’ların Kasım 2019’da Türkiye’ye gelmeleri, 2020’de eğitim faaliyetlerine başlanması planlanıyor. Rusyadan Ortaklık Sinyali Türkiye’nin Eurasia Airshow kapsamında tanıttığı bazı uçakların üretiminde Rusya’daki bazı fabrikaların kullanılabileceğini anlatan Kladov, “Bu kapsamda teknik birçok detayı analiz ettikten sonra bir teklif hazırlayacağız. Türkiye’nin üretmeyi planladığı uçak için Rus motoru temin edebiliriz” dedi.

Editör: TE Bilisim