Büyük şok! Arda Turan La Liga‘ya veda edebilir!Merakla beklenen Katalonya seçimlerinde sonuç belli oldu.Katalonya'da yapılan seçimlerde ayrılık kararı çıktı.Peki bu durumda La Liga'da boy gösteren Barcelona ve Espanyol takımlarının durumları ne olacak.Katalonya'nın bağımsızlığını ilan etmesi halinde Barcelona ve Espanyol'un La Liga'dan atılmaları gündeme geldi.


İspanya’da uzun yıllardır süregelen Katalonya sorunu (buna sorun demek de doğru mu yanlış mı bilinmez ama bunu siyasetçilere bırakalım) son dönemlerde yeniden baş gösterdi. Yapılan seçimin ardından resmi olmayan sonuçlara göre bağımsızlık yanlısı girişimlere öncülük eden "Junts pel Si" (Evet için Birlik) ittifakı seçimleri kazandı. Bu durumda Katalonya Bölgesinin bağımsızlığını ilan etme durumu ortaya çıkmış oldu. Alınan sonucun İspanyol futbolunu da etkilemesi bekleniyor. Zira Katalonya Bölgesi, Barcelona ve Espanyol gibi La Liga’nın iki önemli takımını içerisinde bulunduruyor. Bunun yanında birçok önemli milli futbolcu da Katalan kimlikleri ile biliniyorlar ve eğer bağımsızlık ilan edilirse geriden gelecek yetenekli Katalan oyuncuların İspanya Milli Takımını seçmeme tehlikesi ortaya çıkacak.
 
AYRILIKÇI GUARDIOLA!
 
Örneğin Josep Guardiola –ki kendisi her fırsatta Katalonya’nın bağımsız olmasından yana söylemlerini esirgemeyen bir isim ve son seçimde de ayrılıkçı birlikten milletvekili listesinde yer aldı- Katalonya devlet statüsüne önceden sahip olsaydı, İspanya Milli Takımında değil Katalonya Milli Takımında forma giyeceğini açıkladı. “İspanya’yla bir sorunum yok ama ben Katalanım ve eğer olsaydı Katalonya Milli Takımı için forma giyerdim” diyerek tavrını net bir şekilde ortaya koyan Pep, Katalonya Milli Takımı için oynamıştı ancak takım resmen tanınmadığı için bunlar gösteri maçlarının ötesinde aktiviteler değildi.
 
HEDEFTEKİ ADAM; PIQUE!
 
Sadece Guardiola değil, Barcelona kulübü için önemli figürlerden birisi daha;Gerrard Pique de Katalonya’nın bağımsızlığı konusunda tavrını net bir şekilde koyan futbolculardan. Pique de tıpkı eski hocası gibi Katalonya’nın bağımsız olması gerektiğini savunuyor. Pique bu duruşu nedeniyle İspanya Milli Takımının Kosta Rika ve Slovakya ile Haziran ve Eylül aylarında oynadığı maçlarda İspanyol taraftarlarca ıslıklanarak protesto edilmişti. Çünkü Pique, Katalonya’da düzenlenen bağımsızlık yanlısı gösteriler için "Hayatımda böyle bir şey görmedim. Unutulmaz bir şey" demiş, 2015 Kral Kupası finalinde (final iki ayrılıkçı milletin bayrak takımı; Katalan Barceona ve Bask Athletic Bilbao arasında oynanmıştı) İspanya Milli Marşı ve Kral 6. Felipe'nin ıslıklanmasına "ifade özgürlüğü olmalı" yorumunu getirmişti. Yani o da İspanyol milliyetçilerine göre Guardiola gibi ‘hainler’ arasında yer alıyordu.
 
İSPANYA MİLLİ TAKIMINI REDDETTİ!
 
Aslında bu hainler (!) içinde en meşhuru yine uzun bir süre Barcelona forması giyenOleguer Presas i Renom’du yani daha çok bilinen adı ile Oleguer. 1980 doğumlu sağ bek, 2001-2008 yıllarını Barcelona çatısı altında geçirmişti. Oleguer tipik futbolculara göre farklı bir mentaliteye sahipti. Zaten futbolu da 2011 yılında henüz 31 yaşındayken bıraktı. Olegeuer, 2005/06 sezonunda dikkat çeken bir futbol oynamış ve o dönem milli takıma da çağrılmıştı. Ancak Katalan kimliğini gerekçe göstererek İspanya Milli Takımında oynamayı reddetti! Oleguer hayatı boyunca zaten Katalan kimliği ile hareket etti. Polisle çatışmalara bile girmişliği var. Futbolu bıraktıktan sonra da Katalan bir partide aktif siyaset görevi aldı. Şu sıralarda da Katalonya’nın bağımsızlığı için mücadele eden isimlerin başında geliyor.
 
ESPANYOL TERSİNİ DÜŞÜNÜYOR
 
Örnekleri çoğaltabiliriz. Tabii bir de olayın Espanyol tarafı var. Onların tam adından da anlaşılacağı üzere İspanya’ya ve Kraliyete bağlılıkları var. İspanya’da isminin önünde Real olan takımlar, Krallığa bağlılık simgeler ve logolarında da bir Kraliyet tacı bulunur. Espanyolu da zaten 1900 yılında Barcelona bölgesinde yaşayan İspanyol öğrencilerin kurduğu rivayet edilir. Onlar Katalonya’nın bağımsızlığına karşılar. İşin siyasi boyutunu yine siyasetçilere bırakacak olursak Katalonya’nın olası bir bağımsızlık kazanması ve özerklikten devlet statüsüne geçmesi demek Espanyol’la Barcelona’nın La Liga dışında kalması demek! Espanyol’un başına gelebilecek en kötü şeylerden birisi bu olur. Özellikle yayın ve stat gelirlerini düşününce La Liga’dan kopmak demek neredeyse kulübün batması demek... Peki bu ne kadar gerçekçi bir olasılık?
 
LA LIGA DIŞINDA KALABİLİR!
 

İspanya Yüksek Spor Konseyi'ne göre % 100! Konsey, Katalonya’nın bağımsızlığını ilan etmesi beklenen seçimlerle ilgili bir açıklama yayınlayarak eğer bunun gerçekleşmesi halinde Espanyol ve Barcelona’nın La Liga dışı bırakılacağını belirtmişti. Çünkü La Liga’yı İspanya’da yer alan özerk bölgelere ait takımlar oluşturuyor. Eğer bu özerk bölgelerden biri, İspanya’dan tamamen ayrılmaya karar verirse otomatik olarak da lig dışı kalıyor.
 
Eğer seçimi kazanan "Junts pel Si" iktidara gelebilmek için "Halk Birliği Adaylığı" ile anlaşma sağlarsa takip eden bir yıl içerisinde Katalonya, İspanya’dan kopacak.Katalonya'nın kopması ile de Barcelona ve Espanyol La Liga’nın dışına itilecek.Barcelona ve Espanyol cephelerinden bu konu ile ilgili resmi bir açıklama gelmemiş olsa da, Espanyol Başkanı Joan Collet, Eylül ayında basınla yaptığı konuşmada, “La Liga’da olmamak gibi bir çaba gösteremeyiz” diyerek bağımsızlık çalışmalarını desteklemediklerini dolaylı da olsa işaret etmişti. Aynı şeyi Barcelona için de düşündüğünü belirten Collet’e sanırız Barcelona yöneticileri de katılacaktır. Çünkü Barcelona’sız La Liga, La Liga’sız bir Barcelona pek düşünülecek bir durum değil. Özellikle bu kadar büyümüş, dev bir ekonomi haline gelmişken La Liga’dan kopmayı hiçbir politik gerekçe ile savunamazlar. Bağımsızlık yanlısı aktiviteleri destekleyen Barcelona’nın iş ciddiye binince nasıl bir tutum sergileyeceği ise merak ediliyor tabii ki. En akla yatkın olasılık ise; resmi bağımsızlık ilan edilmeden La Liga’ya katılım kurallarında oynama yapılarak iki kulübün de dâhil edilmesi. Mesela bu konuda İngiltere’yi örnek alabilirler. Premir Lig’de Galler ekibi Swansea yer alıyor; Galler’in ayrı bir ligi olmasına karşın.
 
Seçim ve sonrasını görelim bakalım Barcelona – Real Madrid derbisi tarihe mi karışacak... Sporx