Suudi arabistan Dışişleri Bakanı, Türkiye Dışişleri Bakanı, Rusya Dışişleri Bakanı ve ABD Dışişleri Bakanı, 4 yıldır Suriye'de devam eden savaş ve gelinen nokta ile ilgili bir araya gelerek bir toplantı yapıldı.


Toplantı sonrasında açıklama yapan Suudi arabistan Dışişleri Bakanı Adel el Cübeyr, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın ülkedeki geçiş sürecinde nasıl bir rol oynayacağına dair bir fikir birliği sağlanamadığını, dört ülkenin istişarelere devam kararı aldıklarını belirtti. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de en erken gelecek haftaya cuma olmak üzere, daha kapsamlı bir zive için tekrar buluşma konusunda mutabık kaldıklarını duyurdu. Görüşmeyi ‘yapıcı’ olarak niteleyen Kerry, ‘dinamikleri değiştirme potansiyeli bulunan fikirlerin tartışıldığını’ söyledi.
 
Ürdün’le mutabakat


Hotel Imperial’da yürütülen görüşme trafiğinde önce Kerry, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ve Suudi  mevkidaşları Cübeyr ile bir araya geldi. Kerry, daha sonra Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir süre baş başa görüştü. Görüşme sonrası Sinirlioğlu ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr’in de katılımıyla “dörtlü görüşmeye” geçildi. 
 
Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, görüşmenin “başlangıç” olduğunu söyledi. Dörtlü zirvenin yanı sıra Ürdünlü mevkidaşı Nasır Cudeh ile bir araya gelen Lavrov, Ürdün’le Suriye’ye yönelik özel bir çalışma mekanizması konusunda anlaştıklarını söyledi. Lavrov, Rus ve Ürdün ordularının Suriye’deki eylemlerini Amman’daki özel bir çalışma mekanizması üzerinden koordine edeceklerini söyledi. Lavrov, diğer ülkeleri de bu mekanizmaya katılmaya çağırdı. Ürdün, ABD’nin öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyon çerçevesinde hava operasyonlarına katılıyor. 


Lavrov; İran, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’ın da görüşmelere katılması gerektiğini belirtmişti. Rus Bakan, özellikle İran’ın katılmadığı görüşmelerin anlamsız olacağını vurgulamıştı. Esad‘ın müttefiki İran, Suudi Arabistan’ın muhalefeti yüzünden Viyana’daki toplantıya davet edilmedi. Kerry ise İran konusunda, “Belki İran ile konuşacağımız zaman gelecek ancak şu an bu noktada değiliz” dedi.
Hotel Imperial’da önce ABD, Türkiye ve Suudi Arabistan dışişleri bakanları görüştü. Daha sonra ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov başbaşa bir görüşme yaptı. Son olarak da dört bakanın tamamının katılımı ile toplantı gerçekleşti.