Piyasalar Koalisyon Söylentisinden Zarar Gördü

Piyasalar, AK Parti'nin 2002'den bu yana girdiği tüm seçimlerde tek parti iktidarını korumasının etkisiyle iktidara alıştı. Ancak son iki haftada hazırlanan düzmece seçim anketleri ile koalisyon algısı pompalandı. Bu algıya piyasaların tepkisi de sert oldu. Mayıs ayının ilk iki haftasında tek parti iktidarının korunacağı beklentisiyle dünya piyasalarına fark atan Borsa İstanbul Paralel Yapı destekli seçim anketlerinde koalisyon ihtimalinin dile getirilmesine sert tepki vererek tercihini de ortaya koymuş oldu.

Siyasi istikrarın koalisyonla birlikte bozulacağına ve mali disiplinin devam etmeyeceğine dair endişeler piyasaları yerle bir etmeye yetti. 18 Mayıs-1 Haziran tarihleri arasında Borsa İstanbul’da endeks yüzde 9,2 geriledi. Koalisyon beklentilerine sert tepki veren Borsa İstanbul bu dönemde dünyanın en fazla düşen borsaları arasında yer aldı. Burada işlem gören şirketlerin piyasa değeri de 29 milyar dolar azalarak 243.8 milyar dolardan 214.8 milyar dolara geriledi. Dolar’da bu dönemde TL karşısında yüzde 4.5 yükselerek 2.5750 TL'den 2.69'un üstüne çıktı.

Bu senaryo Mayıs ayının ilk iki haftasında ise tam tersiydi. AK Parti'nin tek başına iktidarını sürdüreceği beklentisiyle Borsa İstanbul'da endeks yüzde 7.53 yükseldi. 6-18 Mayıs tarihleri arasında Borsa İstanbul dünyanın en fazla yükselen piyasası oldu. Şirketlerin piyasa değer, bu dönemde 25.3 milyar dolar artarak 218.5 milyar dolardan 243.8 milyar dolara yükseldi. Bu dönemde Dolarda TL karşısında değer kaybetmişti.