Ülkemizde bilindiği üzere uzun bir süredir günlük kiralama hizmetleri verilmektedir. Bu işi bireysel olarak yapmak yasak olmak ile beraber evini günlük kiraya vermek isteyenlerin mutlaka emlakçılar ile anlaşması gerekiyor. Bilindiği üzere emlakçılar elde edilecek gelire göre fatura kesmekte ve bu fatura aracılığı ile devlete vergi vermektedir.

Yine bu durumu art niyetli olarak kullanan bireysel ya da kurumsal satıcılar evi boş göstererek ücreti nakit olarak sisteme işlemeden gerçekleştirmektedir. Ancak bu durumu Maliye Bakanlığı kolay bir şekilde tespit etmekte ve ilgili şahsa ya da kuruluşa binlerce liraya kadar ceza kesmektedir. Buna göre günlük kiralamada yeni bir dönem başlıyor.

NE GİBİ DÜZENLEME YAPILACAK?

Günlük kiralama işleminde Maliye Bakanlığı yeni bir döneme gidilmesine karar verdi. Peki bundan sonra işlemler nasıl olacak? Buna göre yapılan duyuruda 1 Temmuz 2018 tarihi itibari ile günlük kiralama işlemlerinde ödemelerin kredi kartının yanı sıra EFT ya da havale yolu aracılığı ile yapılması gerektiği belirtildi. Ödemeleri bu şekilde yapmayan kişilere 350 TL'den başlayan ve bin 400 TL'ye kadar çıkan cezalar verilecek.

Bilindiği üzere günlük kiralama işlemlerinde bazı kişiler bireysel olarak bu işi yapmaya çalışmakta bazı emlakçıların ise fatura kesmeden parayı elden aldığı belirtilmektedir. Maliye Bakanlığı bu işlemin önüne geçmek ve herkesin ödeyeceği vergi miktarının hesaplanabilmesi için yeni düzenlemeye gitmeye karar verdiği ön görülmektedir.

Editör: TE Bilisim